Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Vágólapra másolva!
A tulajdonosok többsége a hidegben magára hagyja nyaralóját. Az [origo] összeszedte, melyek a legfontosabb fogások és biztonságtechnikai termékek, amelyekkel megnehezíthetjük a tolvajok dolgát.
Vágólapra másolva!

A fagyok beköszöntével ez évre lezárult az az időszak, amelyben az emberek tömegesen keresik fel hétvégi házukat. A barátságtalan időjárás többnyire a téliesített bungalók tulajdonosait is elriasztja, sok nyaraló pedig, nevéhez híven, eleve nem alkalmas arra, hogy télen múlassák benne az időt - s ily módon vonzó préda a betörőknek.

A hosszú időre őrizetlenül maradó házak védelme nem olcsó mulatság. A legalapvetőbb intézkedések közül azonban nem mindegyik kerül pénzbe - különösen igaz ez azokra, amelyekkel meggátolhatjuk, hogy a potenciális tolvaj biztosra vegye: az általa kinézett ház tartósan elhagyatott.

Nem árt, például, a vezetékes telefont kikapcsolni télre, az esetlegesen a közelben lakó helyieket pedig megkérni, hogy időnként szedjék ki a reklámújságokat a postaládából. Aki teljesen megbízik a szomszédjában, kulcsot is hagyhat nála, hogy időnként égesse kicsit a villanyt, de egy csupa víkendházból álló környéken ez természetesen nem megoldható.

Ilyen helyzetben kiváltképpen érdemes költeni az elővigyázatosságra. Annál is inkább, mivel a rendőrségi statisztikák szerint a betörést elősegítő leggyakoribb körülmények sorrendben a következők: az óvatosság hiánya, a szükséges vagyonvédelem hiánya, a környezet figyelmetlensége, a terület lakatlansága, illetve kivilágítatlansága - tudatta az [origo]-val Orbán Sándor, az ORFK bűnmegelőzési osztályának vagyonvédelmi referense.

Orbán Sándor megjegyezte, a betöréses lopások száma ugyan 38 százalékkal visszaesett az utóbbi öt évben, de a víkendházak továbbra is kedvelt célpontot jelentenek. Ráadásul sokszor drasztikus, "felesleges" kárral jár a bűntény; esetenként felgyújtják a helyszínt a nyomok eltüntetése végett.

Mint sejthető, az elkövetők változatlanul a nyílászárókat támadják, egyre elterjedtebb az úgynevezett hengerzártöréses módszer. Az ablakok védelmére először is a redőnyök felszerelését és zárva tartását javasolják a szakemberek, bár kétségtelen, hogy ez nyilvánvalóvá teszi: odabent senki sem tartózkodik.

Jellemzően készpénzt, ékszert, híradástechnikai eszközöket, értékpapírokat, valamint (tartalék) kocsikulcsot keresnek, effélét még véletlenül se hagyjuk a házban. Ha ezeket el is visszük, gyakran maradnak különböző értékes szerszámok, nehézkesen szállítható mezőgazdasági gépek, amelyek megóvására érdemes akár komolyabb összeget fordítani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről