Angol falvak létesülnek Bulgáriában

Vágólapra másolva!
Egyre élénkebb a külföldiek érdeklődése a bolgár ingatlanpiac iránt. Az angol nyugdíjasok esősorban a kertes házakat keresik.
Vágólapra másolva!

Egyre több külföldi vásárol ingatlant Bulgáriában, elsősorban üdülési céllal, de spekulációból is. A Fekete-tenger mentén, illetve az ország déli részének hegyvidékén összesen 4 millió négyzetméter nyaraló épül. A banskói síterep közelében például 1 millió négyzetméternyi lakóingatlan építése van folyamatban.

Elsősorban a britek érdeklődnek az ingatlanok iránt: Bulgária középső részén, illetve a Balkán-hegység lábánál "angol falvak" sora létesült. Ezekben sok brit nyugdíjas is megtelepedett, nagyjából 50 ezer eurót (kevesebb mint 13 millió forintot) érő kertes házakban.

A négyzetméterenkénti 400 és 2000 euró (kb. 100 és 500 ezer forint) közötti ár igen kedvező a külföldiek számára, őket különösebben nem izgatja, hogy már a januári EU-csatlakozás előtt 30 százalékkal drágultak a bulgáriai ingatlanok.

Az átlagbolgár viszont hitel nélkül nem igazán tud lakást vagy házat venni, éppen mert az utóbbi időben túlságosan felmentek az árak: Szófiában például a négyzetméterár átlagosan 660 euró (kb. 166 ezer forint), Várnában 712 euró (kb. 180 ezer forint).