Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Gyengén teljesített az építőipar

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés 2007-ben 14,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A termelés 2007 decemberében mind kiigazítatlan adatok alapján, mind munkanaptényezővel korrigálva 20,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 4,3 százalékkal nőttek.
Vágólapra másolva!

Az építőipari termelés a 2005. évi dinamikus, 16,1 százalékos növekedés után 2006-ban 1,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A termelés 2006 decemberében kiigazítatlan adatok alapján 2,1 százalékkal csökkent, munkanaptényezővel kiigazítva 0,8 százalékkal nőtt 2005 decemberéhez képest. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 2,5 százalékkal volt magasabb a 2006 novemberinél.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése tavaly egyötödével esett vissza. Az épületgépészeti szerelés és a befejező építés termelése is mérséklődött. Az egyéb építmények építésének visszaesését a korábbi években gyorsan bővülő, és az építőipari termelés egynegyedét kitevő út- és autópálya-építések ütemének csökkenése okozta.

Az építőipari vállalkozások 9,9 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek 2007-ben, mint egy évvel korábban. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 9,1 százalékkal nőtt, az egyéb építmények építésére kötötteké csaknem 30 százalékkal csökkent.
Az épületeknél megfigyelt emelkedés elsősorban kereskedelmi és irodaépületekre kötött nagy értékű szerződéseknek köszönhető. Az egyéb építményeknél a visszaesés oka az úthálózat fejlesztésére kötött szerződéseknek a korábbi évekénél kisebb volumene.

Az építőipar költségalapon számított árai 2007-ben átlagosan 6,3 százalékkal, az egy évvel korábbinál kisebb mértékben emelkedtek. Az áremelkedés az év első felében volt magasabb, részben az üzemanyagok és az építőiparban használt kőolajtermékek árának több hónapig tartó gyors emelkedése miatt.

Az épületek építésének volumene decemberben kiigazítatlan adatok alapján 17,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Az egyéb építmények építése 26 százalékkal esett vissza 2006 decemberéhez viszonyítva. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az épületek építése 1,5 százalékkal kisebb volt, mint novemberben. Az egyéb építmények építése az előző havi szinten maradt.

Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 28,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A decemberben kötött új szerződések volumene 1,2 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene 4,3 százalékkal emelkedett, az egyéb építmények építésére kötötteké 3,8 százalékkal csökkent.

2006 decemberéhez képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 4,3 százalékkal nőttek, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 4,6 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havinál 0,3 százalékkal voltak magasabbak.

A közlemény szerint a KSH 2008-tól bevezeti a negyedéves építőipari termelőiár-indexet. Ezzel egyidejűleg a költségalapon számított árindex közzétételét megszünteti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről