Vágólapra másolva!
Az építési engedélyre vár a Marczibányi téri lőtér helyén felhúzandó rendezvényközpont, amelyben a tulajdonos nemzetközi hírű éttermet készül megteremteni. Ehhez azonban a beruházó Haris György szerint "kevés" a magyar mezőgazdaság, nem tud megfelelő minőségű alapanyagokat előállítani. A pisztolylőtérről - az előzetes ígéretek ellenére - le kell mondaniuk a sportolóknak.
Vágólapra másolva!

Akár március végén elkezdődhet az egykori Marczibányi téri lőtér helyén a Haris György által megálmodott, Haris Park néven futó rendezvényközpont építése, ahol a vállalkozó egyebek mellett Magyarország első Michelin-csillagos éttermét szeretné kialakítani - tudta meg az [origo].

A lőtér 1996 óta nem működött, és éppen tíz évvel később, tavalyelőtt szeptemberben - közvetlenül az akkori polgármester, a szocialista Horváth Csaba vereségével végződő önkormányzati választások előtt - adta el a II. kerület az általa kiírt pályázat alapján a Haris Kereskedőház Kft.-nek, 600 millió forintért.

Apartmanház és bortemplom

A hajdani lőtér hatalmas területére nem csak egy elit éttermet szán a Haris Kereskedőház Ingatlanforgalmazó és Szolgáltató Kft. Egy kisebb, 18 lakóegységből álló, ötcsillagos apartmanházat, egy önmagában is megálló, 1000 négyzetméteres wellnessközpontot, illetve házasságkötő termet alakítanának ki, valamint egy 400 négyzetméteres "bortemplomot", amely egyszerre lenne vendéglátóegység és profilba vágó rendezvények helyszíne.

A beruházás tervezett összértéke hárommilliárd forint, amelynek vélhetően a felét bankhitelből fedezik majd, a kivitelezőt később kiírandó pályázaton választják ki. A fejlesztő 8-10 éves megtérüléssel számol, de sok függ attól, pontosan mi is épülhet majd fel.

Az elsőfokú építési engedélyre ugyanis még várni kell - a beruházást ismerő forrásunk szerint péntekig. Ha nem fellebbeznek ellene a civil szervezetek - ami a tapasztalatok szerint a kevésbé valószínű forgatókönyv -, 2009 őszére készülhet el a komplexum. Megkerestük a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, a műemlékvédelmi szempontokról érdeklődve, de folyamatban lévő ügyről lévén szó, nem kaptunk tájékoztatást.

A lövészek hoppon maradnak

A cég korábban azt ígérte, hogy - a hely hagyományait ápolva - az alagsorban zárt, pisztolyos lőteret épít, az utolsó pillanatban azonban letett erről. Mint Haris Györgytől megtudtuk, azért, mert nem maradna hely annyi parkolóhelynek, amennyit a jogszabályok értelmében kötelezően ki kell alakítani.

Forrás: [origo]

Így festett a környék egykor (fotó: Haris.hu)

A rendszerváltás környékén kapta vissza a lőteret a Budapesti Polgári Lövészegyesület, de elapadó állami támogatása híján nem tudta fenntartani, így az hamarosan - meglehetősen zavaros körülmények között - a Vico tulajdonába került. Fenyő János halála után az önkormányzat, élve elővásárlási jogával, 400 millió forintért megvette a 15 ezer négyzetméteres telket és a műemlék épületet.

Haris terveiről már értesült az egyesület vezetője, Kuti Gusztáv is, de elmondása szerint az eredeti létesítmény megszűnése volt az igazán nagy érvágás. A lőtér évtizedekig a magyar lövészsport legfontosabb intézménye volt, olimpiai és világbajnokok sora edzett itt.

Haris álma a Michelin-csillag

"A Michelin Guide által a világ legjobb éttermeinek adományozott csillag(ok) kiérdemlése minden vendéglátásban dolgozó álma. Ez az a cél, amiért megéri dolgozni akár több éven át" - mondta Haris György, de hozzátette, idehaza nem véletlenül nem sikerült még senkinek.

A legnagyobb akadály szerinte az, hogy itthon lehetetlen megfelelő minőségű alapanyagokat beszerezni. Bármilyen abszurd, jelenleg is vannak magyar éttermek, amelyek a fővárostól 240 kilométerre, Bécsben vásárolnak be. Lassan az EU legolcsóbb és ennek megfelelő minőségű mezőgazdasági terméket előállító országa leszünk - jósolta Haris György.

"Úgy tűnik, egységben lesz az erő: már beszéltem más étteremtulajdonosokkal arról, hogy egy gondosan kiválasztott magyar gazdaságot megbízva és felügyelve lenne esély a jó minőségű alapanyag előállítására, legyen az aprójószág tenyésztése vagy zöldségtermesztés" - említette az üzletember.

Úgy véli, a magyar konyha megfelelő alapanyaggal képes lehet felzárkózni a nemzetközi gasztronómia színvonalához, ezért nem külföldi, Michelin-csillaggal már rendelkező szakáccsal, hanem magyar szakemberekkel képzeli el a leendő vendéglátóhelyet.