Átalakítanák a lakástámogatási rendszert

Vágólapra másolva!
Az ÖTM államtitkára szerint van kormányzati szándék a lakástámogatási rendszer belátható időn belüli módosítására - ez például a hitelek kamattámogatásának csökkentését és a bérlakásteremtés ösztönzését jelentheti. Csak egy kormányrendeletet kellene módosítani.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Lakáspolitikai Tanácsadó Testület átalakítaná a jelenlegi lakástámogatási rendszert; ennek lényege, hogy a tulajdonszerzés helyett inkább a lakhatásra adnának forrásokat - mondta az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára újságíróknak szerdán Budapesten.

Jauernik István a testület alakuló ülése után tartott sajtótájékoztatón utalt arra, hogy a grémiumban a szakágazat különböző szervezeteinek képviselői kaptak helyet, köztük - mint mondta - olyanok is, akiknek az érdeke egymással ellentétes.

Az államtitkár elmondta: a testület azt szorgalmazta, hogy vizsgálják meg, melyik lakástámogatási forma miként hasznosul, azaz milyen mértékben hatékony. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az éves szinten mintegy 200 milliárd forintos lakáscélú támogatás jó része a vásárláshoz, tehát a "tulajdonszerzéshez" kötődő kamattámogatás.

Közölte, hogy miután sok visszaélés volt a lakástámogatásban az elmúlt években, az ülésen felvetődött: az önkormányzatoknak nagyobb szerepet kellene adni az ellenőrzésben. Ezt végül elvetették, és arra jutottak, hogy a pénzintézeteknek kell jobban odafigyelniük a visszaélések kiszűrésére.

Az MTI-nek arra a kérdésére, mikortól várható a változtatás, Jauernik István azt mondta, bízik abban, hogy az a minisztériumban 2009 első félévében napirendre kerül. Hozzátette: a rendszer megváltoztatásához a kormányrendeletet módosítják, abban nincs szerepe az Országgyűlésnek.

Az államtitkár sikeresnek nevezte a februárban kiírt, 30 milliárd forint állami támogatású panelprogramot, amelynek keretében több mint 1800 pályázat érkezett. Ezzel összefüggésben azt hangoztatta: a költségvetés jó helyzetbe hozza a panelprogramot.

A napokban egy kerekasztal-beszélgetésen Horváth Csaba, a parlament gazdasági bizottsága lakásügyi albizottságának szocialsta elnöke azt mondta, a kormány "elképzelései között szerepel", de jelenleg nincs pénzügyi lehetőség a magyarországi bérlakásépítés beindítására. Úgy vélte, a témáról legkorábban 2010-ben lehet újra egyeztetni.