Ingatlanokat is árverez az APEH

Vágólapra másolva!
Bővült az adóhatóság elektronikus árverésének kínálata, változtak a szabályok. Ezzel a módszerrel remélhetőleg visszaszorítható az ingatlanokat rendszeresen nyomott áron megszerző árverési maffia tevékenysége.
Vágólapra másolva!

Üzletrészek és ingatlanok is értékesíthetők az adóhivatal elektronikus árverésein 2009. január 1-jétől, így teljessé vált az elektronikus árverésre kerülő vagyontárgyak köre - közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az MTI-vel kedden.

A tavalyi év elejétől ad lehetőséget az adózás rendjéről szóló törvény az APEH-nak, hogy a meg nem fizetett adótartozás miatt lefoglalt ingóságokat elektronikus árverésen, az interneten keresztül értékesítse. 2008-ban csaknem 1000 árverést tartottak, amelynek 7O százaléka sikeres volt.

Az így befolyt árverési vételár megközelíti a 700 millió forintot. A meghirdetett ingóságok döntő része jármű volt, de értékesítettek gépeket, berendezéseket, művészeti alkotásokat és antik tárgyakat, hangszereket is.

Az üzletrészárverésre az ingóárverés szabályai vonatkoznak, azzal az eltéréssel, hogy a nyertes licitáló az üzletrészt a gazdasági társaság tagját vagy a gazdasági társaságot megillető elővásárlási jog gyakorlásától függően szerzi meg.

Ingatlanárverésnél a jelentkezőknek az ingatlan becsértékének 10 százalékát be kell fizetni az adóhatóságnak, az összeget a nyertesnél beszámítják a vételárba, míg a többi licitáló visszakapja. Érvényes árverési ajánlatnak a becsérték 65 százalékát - lakóingatlannál a 75 százalékát - elérő licitösszeg minősül.

A vételárat 8 napon belül kell megfizetni, de az adóhatóság a vételár megfizetésére 60 napig terjedő halasztást adhat, ha azt annak nagyobb összege vagy más fontos körülmény indokolttá teszi. Ha az első számú nyertes végül nem egyenlíti ki a vételárat, és az ingatlant később újabb árverésen alacsonyabb áron értékesítik, a különbözetet ki kell fizetnie.

Nyolcról három napra csökkent az árverések időtartama, és módosul az árverés lezárása is. Az új rendelkezések szerint, ha a lezárás időpontja előtti két percben érkezik érvényes licit, az árverés időtartama automatikusan öt perccel meghosszabbodik.

A szabályok módosulása miatt az Elektronikus Árverési Felület internetes oldala is változik, folyamatosan kerülnek fel az ingóságok, ingatlanok és üzletrészek árveréséről szóló hírek. Emellett az APEH fontosnak tartja a biztonság fokozását, ezért hamarosan életbe lép a licitáló azonosításának megerősítését szolgáló módosítás. Lényege, hogy az árverésen részt vevő sms-ben kap értesítést a belépéshez szükséges kódról.

Egyes esetekben - amelyeknél ezt az árverési hirdetmény megjelöli - a nyertes bankkártyával is fizethet. Az ingatlanok magasabb értéke miatt emelkedtek a licitküszöbök is.