Vágólapra másolva!
Az építőipar elhúzódó mélyrepülését valószínűsíti a kiadott új építési engedélyek számának alakulása: három megye kivételével az egész országban jelentős a visszaesés. Nőtt a vállalkozások részaránya a kivitelezésben.
Vágólapra másolva!

Az év első felében 13 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt, és 17 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 16 százalékkal több, az új engedélyeké 19 százalékkal kevesebb, mint 2008 első felében volt - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 2009 első negyedévében regisztrált 15 százalékos növekedés után a második negyedévben 18 százalékkal több lakás kapott használatbavételi engedélyt, mint az előző év azonos időszakában. Az új építési engedélyek számában ugyanakkor erősödő visszaesés mutatkozott: az első negyedévben 7, a másodikban 18 százalék a csökkenés.

A fővárosban a használatba vett lakások száma a kérdéses időszakban több mint egyharmadával nőtt, országos részaránya pedig 32 százalékra emelkedett. Átlag feletti a növekedés a vállalkozók által épített és az értékesítésre szánt lakások esetében: ezekből 29, illetve 28 százalékkal több épült - írja gyorstájékoztatójában a KSH.

Az építtetői kört fele-fele arányban képviseli a lakosság és a vállalkozások, 0,4 százalékot tett ki az önkormányzati lakásépítés. A kivitelezésben a vállalkozások szerepe tovább erősödött, míg házilagos kivitelezésben egynegyeddel kevesebb lakás készült el, mint a bázisidőszakban. Emelkedett a kislakások aránya, különösen a fővárosban - az átlagos alapterület 89 négyzetméter, 2-vel kevesebb, mint 2008-ban.

Valamennyi településtípusra érvényes, hogy több lakást vettek használatba, mint az előző év első felében, és ugyanez jellemző Közép-Magyarország és Nyugat-Dunántúl valamennyi megyéjére.

A többi régió megyéiben ennél változatosabban alakult a lakásépítés. A legnagyobb (54 százalékos) régiós szintű növekedést a Dél-Dunántúlon regisztrálta a KSH, míg mindkét alföldi régióban csökkent a használatba vett lakások száma (északon 28, délen 11 százalékkal).

Az új engedélyek száma legerősebben az 50 ezres lélekszámúnál kisebb településeken esett vissza, és 28-30 százalékkal csökkent a Közép-Dunántúlon, valamint Észak-Magyarországon. Vannak megyék, ahol az új építési engedélyek száma alatta marad a 2008 első felében kiadottak kétharmadának, miközben Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Somogy megyében rendre 14, 28 és 40 százalékkal több új építési engedélyt adtak ki ebben az időszakban.

2009 első félévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 25 százalékkal több, 1742 lakás szűnt meg. Az önkormányzati lakások közül összesen közel 400, Budapesten több mint 300 szűnt meg.