Vágólapra másolva!
Az idei harmadik negyedévben éves alapon 23 százalékkal csökkent a használatba vett lakások száma, az új engedélyeké pedig 40 százalékkal esett vissza. A szintén hétfőn megjelent BMI-jelentés azt mutatja, hogy nincs jó bőrben a magyar feldolgozóipar.
Vágólapra másolva!

Szeptember végéig több mint 20 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt, és 23 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 1, az új engedélyeké 26 százalékkal kevesebb, mint 2008 első kilenc hónapjában volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Erőteljesebb visszaesést mutatnak a harmadik negyedév adatai: az előző év harmadik negyedévéhez viszonyítva 23 százalékkal csökkent a használatba vett lakások száma, és 40 százalékkal az új engedélyeké.

Mozgolódnak az önkormányzatok

A visszaesés jelei főleg a lakossági építkezések számaiban tükröződnek. 2009 első három negyedévében természetes személyek megrendelésére, illetve saját használatra 8 százalékkal kevesebb lakás épült, míg vállalkozások által 5, értékesítési céllal 6 százalékkal több készült, mint az előző év hasonló időszakában. Az építtetői körben a korábbinál némileg nagyobb részt képviselnek az önkormányzatok: 130 lakást építtettek. Növekedett a bérlakások száma, 250 lakás készült ilyen céllal.

A csökkenő lakásépítésen belül nőtt az építőipari kivitelezés szerepe, s a lakosság házilagos kivitelezése már alig 14 százalékot képvisel. Az építkezések területi megoszlását tekintve tovább nőtt a főváros szerepe, 31 százalékát adja az országos lakásépítésnek, Pest megyével együtt 55 százalékát.

A BMI is zsugorodásról tanúskodik

Nem fest túl kedvező képet a magyar gazdaság állapotáról a szintén hétfőn publikált Beszerzési Menedzser Index (BMI) sem: a mutató szezonálisan kiigazított októberi értéke 48,2, ami azt jelenti, hogy tovább folytatódik a feldolgozóipar 2008 szeptemberében kezdődött összehúzódása.

Az október havi index 0,8 százalékponttal alacsonyabb a szeptemberi értéknél (48,2), de ezzel együtt is a kedvezőbb értékek közé tartozik 2009-ben. Korábban 1998-ban, 2004-ben és 2008-ban volt 50,0 pont alatt októberben az index értéke, a 2008-as érték már a válság kezdetét jelentette.

A szeptemberi adatokban még tükröződött az augusztusi leállások, szabadságolások és karbantartások vége, mely hatások októberre megszűntek, így a szeptemberihez képest kedvezőtlenebb októberi értékek részben ennek is köszönhetőek. Legalább tizennégy egymást követő hónapban az elmúlt 15 évben még egyszer sem zsugorodott a feldolgozóipar, a korábbi rekordot az 1998. augusztus-december közötti öt hónapos időszak tartotta.