Demszky vezető szerepbe álmodja Budapestet

Vágólapra másolva!
Másképp látja Budapest és Bécs pozícióját a magyar főváros főpolgármestere és ellenzékének egyik vezetője. A két politikus a világ legnagyobb ingatlanszakmai kiállításán, Cannes-ban beszélt tapasztalatairól.
Vágólapra másolva!

Budapest egyelőre lemaradásban van - summázta tapasztalatait a világ vezető ingatlanszakmaki kiállítása, a cannes-i MIPIM magyar standján Ughy Attila, a budapesti önkormányzat városfejlesztési és városképvédelmi bizottságának elnöke, a Fidesz fővárosi frakcióvezető-helyettese.

"Míg a nyolcvanas években a Bécsből hazatérő ember nem igazán értette, mi tetszhet valakinek az osztrák fővárosban, mára a sógorok gyakorlatilag mindenben jobbak" - vélte Ughy Attila. Hozzátette, noha az osztrák főváros élhetőbb, szerethetőbb, a magyar főváros kulturális pezsgése és hagyományai miatt még mindig vonzónak számít.

A nemzetközi trendek mindenesetre Budapestnek kedvezhetnek, a hagyományos értékek ugyanis megint egyre fontosabbak az ingatlanfejlesztők számára is. Konkrét ötletekből pedig nincs hiány: a városi energiaellátásban hasznos napelemes megoldásoktól a zenélő szökőkútig számos megvalósítható projekt tervét hozta haza a fővárosi delegáció.

Demszky szerint a németek minket támogatnak

A mintegy 18 ezer szakmai érdeklődő és 3500 ingatlanbefektető részvételével megtartott eseményen ott volt Demszky Gábor főpolgármester is, aki szerint Budapest arra predesztinált, hogy "a Duna-régió vezető metropolisza legyen".

A főpolgármester szerint Bécs is alkalmas erre a szerepre, de Budapestet több német tartomány - így Baden-Würtenberg, az Audi, illetve Bajorország, a Bosch gyáróriás központja - is támogatná. A nagy cégek ugyanis otthonról a távolság miatt nem tudják jól elérni a balkáni piacokat, az osztrákokkal mint potenciális versenytársakkal viszont nehezen jönnek ki.

Demszky a szegény társadalmi rétegek szegregációjának, további leszakadásának megakadályozását is fontos feladatnak nevezte. Budapest számára jelen pillanatban a szociális lakásépítés tűnik ehhez a legjobb eszköznek, akárcsak Moszkvában, ahol 100 ezer bérlakás épült, részben állami, részben magántőkéből.

A főpolgármester jelentős eredménynek tartja, hogy Budapesten nem alakultak ki gettók, mintegy 70 ezer család jut olcsóbban közszolgáltatásokhoz a főváros támogatásának köszönhetően, és szerinte jó az idősellátás is.