GKI: Tovább esnek a lakásárak

Vágólapra másolva!
Az üzleti ingatlanok szegmensében javult a helyzet, a lakáspiacon viszont nőtt a borúlátás a második negyed évben a GKI felmérése szerint. Az utóbbi hetek válságjelei vélhetően további visszaeséshez vezetnek majd.
Vágólapra másolva!

Csekély mértékben javultak az ingatlanpiaci szereplők kilátásai 2011 második negyedévében, de a teljes piacon belül a lakásszektorban romlás tapasztalható - ezt mutatja a GKI Gazdaságkutató Zrt. ingatlapiaci indexe, melyet a kutatóintézet keddi sajtótájékoztatóján ismertetett.

Az ingatlanfejlesztők, -forgalmazók és tanácsadók, valamint a lakosság megkérdezésével 2001 óta negyedévenként elvégzett felmérés friss adatai szerint a várakozás jelenleg felette áll a 2000-es évek átlagának, még mindig alacsonyabb azonban a 2008-ban kitört válság előtt mértnél.

Nagy különbségek vannak az egyes részszegmensek között. Az üzlethelyiségek és az irodák piacán egyértelmű, a raktárpiacon szerényebb javulást mért a GKI, míg a lakáspiacon valamelyest romlottak a kilátások. Akar László vezérigazgató ugyanakkor megjegyezte, az adatfelvétel még az utóbbi hetekben elhatalmasodó globális válságjelenségek előtt történt, amikor Magyarországon is reális várakozás fűződött a fogyasztásnövekedés közelgő beindulásához. Ezek a várakozások mostanra biztosan romlottak, ami nyilvánvalóan befolyásolja az üzleti ingatlanok piacát.

A lakáspiac rossz helyzetét jelzi, hogy a lakosság lakásvásárlási és -felújítási szándékait tükröző számok újabb mélypontra süllyedtek. Az ingatlanos cégek a következő 12 hónapban a vidéki régiókban némi élénkülésre, Budapest legnagyobb részén pedig változatlan keresletre számítanak.

Ugyancsak mozdulatlanságot valószínűsítenek a cégek az új építésű lakások árában, szinte mindenütt az országban. A használt ingatlanok árszintje esetében Budapesten és Pest megyében (a fővárosi paneleket kivéve) lényegében stagnálást vagy ahhoz közeli folyamatokat várnak, a többi régióban viszont 3-5 százalékos visszaesést. Az árcsökkenési prognózis Kelet- és Nyugat-Magyarországon növekedett is az előző negyedévhez képest.

Az árfolyamrögzítés csak áttételesen hat a piacra, közvetlen hatása annak lehet, amikor piacra kezdik dobni a bankok a bedőlt hiteleket fedező lakásokat - mondta Akar László. Hozzátette, a negyedéves kvóták miatt enek érdemi hatása legkorábban 2012-ben lehet. Megvan annak a veszélye, hogy nyomott áron kelnek el ezek az ingatlanok, mert a kereslet egyelőre nem látszik - mondta a vezérigazgató.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a közelgő gazdasági lassulás tükrében egyre reménytelenebb az ingatlanipar, és főleg az építőipar helyzete, és ezen nem tudnak segíten az olyan, kérdéses nagyságú projektek, mint a lakásukat elveszítő adósok számára tervezett ócsai telep.