Újabb drasztikus visszaesés a lakásépítésben

Vágólapra másolva!
Idén az első negyedévben 2444 új lakás épült, 22,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Budapesten a legnagyobb a visszaesés mértéke.
Vágólapra másolva!

Egy évvel ezelőtt még Közép-Magyarországra koncentrálódott a lakásépítések csaknem kétharmada, és Budapesten volt a legkisebb mértékű az építések számának visszaesése. Az idei év első három hónapjában azonban Közép-Magyarországon figyelhető meg a legerőteljesebb csökkenés, ahol az egy évvel korábbihoz képest mintegy felére esett vissza a lakásépítés volumene, és az összes lakásnak csupán az egyharmada épült ebben a régióban - közölte a KSH.

Budapesten a csökkenés még ennél is drasztikusabb: 65 százalékkal kevesebb lakás építését fejezték be, mint a tavalyi év első három hónapjában. A többi régióban átlagos vagy annál kisebb volt a visszaesés mértéke, sőt, az Észak-Alföldön, a Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon a lakásépítések növekedését regisztrálta a KSH.

Településtípusonként nézve: a községekben átlagos mértékű, 20 százalékos csökkenés volt megfigyelhető, a megyei jogú városokban viszont 41, a többi városban 5 százalékkal nőtt az újonnan használatba vett lakások száma.

A kiadott új lakásépítési engedélyek számában 2012 első negyedévére már nem mutatkozott olyan jelentős csökkenés, mint a korábbi időszakokban, az egy évvel korábbi 51 százalékos csökkenéssel szemben a mostani csupán 10,5 százalékos.

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 97 négyzetméter volt, az egy évvel korábbihoz képest 4 négyzetméterrel növekedett. 2012 első három hónapjában 650 lakás szűnt meg, ami kétszer több, mint az előző év azonos időszakában.