Bagdadnál iraki elitegységek várják a szövetségeseket

Vágólapra másolva!
A szövetséges erők folyamatosan haladnak Bagdad felé, amelynek közelében azonban számítaniuk kell az iraki köztársasági gárda és az elitegységnek számító különleges gárda jelenlétére. A Pentagon szerint, ha ezek az egységek szembeszállnak a szövetségesekkel, akkor komolyabb harcok is kialakulhatnak.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldala/irak/index.htmlTérkép a támadásokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html',%20500,%20620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon közlése szerint jól haladnak előre Irakban az amerikai erők. A jelenlegi állás szerint a szövetséges katonák 241 kilométerre vannak az iraki fővárostól, Bagdadtól.

Mivel a város közelében az iraki köztársasági gárdának és a különleges köztársasági gárdának is több egysége is tartózkodik, ezért a szövetségeseknek összecsapásokra is fel kell készülniük, ahogy közelednek Bagdad fele - közölte az amerikai védelmi minisztérium képviselője. A BBC közlése szerint a két gárdának közel 50 ezer katonája tartózkodik Bagdad közelében.

A Pentagon szerint, ha az iraki egységek nem adják meg magukat, akkor komolyabb harcok is kialakulhatnak. Az elitegységnek számító különleges köztársasági gárdában a legjobban kiképzett iraki katonák szolgálnak.

A tájékoztatón azt is elhangzott, hogy a szövetségesek továbbra is tartják magukat ahhoz a stratégiához, hogy megpróbálják elkerülni a városi utcai harcokat. Amennyiben lehetséges, kívül maradnak a városon, és úgy próbálják meg elszigetelni az esetleges ellenséges egységeket.

A Pentagon képviselői sajtótájékoztatójukon beszámoltak arról is, hogy eddig 1000 és 2000 közötti számban adták meg magukat iraki katonák. További számadatokat ismertetve elmondták, hogy eddig több mint 500 robotrepülőgépet vetettek be a támadások során.