Aknavetőkkel támadtak a civilekre az irakiak Bászránál

Vágólapra másolva!
Folytatódtak a brit erők és az iraki milícia egységei közötti összecsapások pénteken a dél-iraki Bászrában, ahol nyolc iraki polgári lakos sebesült meg, amikor megpróbálták elhagyni a várost. Robert Stanford százados beszámolójából az derül ki, hogy az iraki milicisták aknavetőkkel és kézifegyverekkel tüzet nyitottak a városból menekülő civilekre.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldala/irak/index.htmlTérkép a hadműveletekrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Térkép a stratégiai pontokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)

Az iraki milicisták a város bejáratánál fekvő zubeiri hídrólaknavetőkkel lőtték a Satt-el-Arab túlpartján kiépített brit állásokat. A brit erők azonnal viszonozták a tüzet - jelentette az AFP. "Minden egyes nap tűzpárbajt vívunk" - mondta Robert Stanford százados, a Sivatagi Patkányok néven ismert 7. brit páncélos dandárból. Ezer polgári lakos várakozik arra, hogy a harcok elől átkelhessen a hídon - tette hozzá.

"Két-háromszáz civil megkezdte az áthaladást, a milicisták azonban aknavetőkkel és kézifegyverekkel tüzet nyitottak a hídra merészkedőkre. A sebesültek közül egy súlyos állapotban lévő fiatal nő brit tábori kórházba került" - fejtette ki Stanford százados.

Közölte, hogy emberei a híd másik oldaláról akkor nem viszonozták a tüzet, mert a helyzet túlságosan veszélyes volt a civilekre nézve, könnyen kereszttűzbe kerülhettek volna a két ellenséges tábor között. A menekülő bászrai lakosok pénteken elmondták, hogy reménytelennek látták helyzetüket, a városban nincs víz, és féltek az utóbbi napok harcai alatt.

Korábban a BBC brit katonai forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy 1-2 ezer civil próbált menekülni a dél-iraki Bászrából. Brit parancsnokokra azt állította a hírcsatorna, hogy a kormányhű iraki fegyveresek rálőttek a menekülő lakosságra.