Leállítják a szárazföldi nyomulást

Vágólapra másolva!
Az amerikai parancsnokok négy - hat napra leállították a szárazföldi erők nyomulását Bagdad felé. Az iraki seregek sikeresen támadták az amerikai utánpótlás vonalakat, ezért nincs benzin és élelem az fronton lévőknek. Ennek ellenére az amerikai hadvezetés elégedett, mert az iraki szárazföl 35-40 százalékát, és a légtér 95 százalékát ellenőrzik a szövetségesek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai parancsnokok leállították a szárazföldi hadműveleteket. Egy hete nyomulnak előre a szárazföldi csapatok Bagdad felé. Az iraki fővároshoz legközelebb jutott egység már 80 kilométerre megközelítette a célt. Ennek ellenére a következő 4- 6 napban nem mehetnek tovább a csapatok, mert nincs utánpótlás.

Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakTérkép a stratégiai pontokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)Térkép a hadműveletekrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki háborúról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

A következő napokban a Kuvaitból Irakba tartó utánpótlás vonalakat kell kiépítenie az amerikai hadseregnek. A túl hosszúra nyúlt utat képtelen biztosítani az amerikai hadsereg. A szállító utak menti városokból iraki csapatok rendszeresen támadják a szállító-konvojokat, ezért az étel, lőszer és üzemanyag nem jut el a frontra. Korlátozzák ezért a páncélos járművek használatát, és az egyik egységénél napi háromról egyre csökkentették az élelmiszer adagot.

A bombázások továbbra is folytatódnak. A háború kezdete óta 650 Tomahawk rakétát és 5 000 távirányítású bombát lőttek ki Irakra az amerikaiak. A bombázók naponta több mint ezer alkalommal támadják Irakot. Bagdadot és környékét különösen heves támadások érték az elmúlt napokban. A bombázás azután sem állt le, hogy találat érte péntek este az egyik bagdadi piacot, és több mint 50 civil életét vesztette.

Szombat reggel Bagdad környékén helikopterekkel támadták az amerikaiak a Nemzeti Gárda Bagdad környéki bázisait. Az iraki elitalakulat beásta magát a város határában. A helikoptertámadásnak 50 iraki katona esett áldozatul, több mint húsz harci járművet, és egy kommunikációs tornyot is megsemmisítettek. A helikoptereknek nem esett bántódásuk, de két gép leszállás közben megsérült.

Heves harcok dúlnak Nászírija térségében. Az amerikaiak napok óta város környékén vannak, többször behatoltak már a településbe, de teljesen elfogalni továbbra sem sikerült. Hasonló a helyzet Bászrában, ahol a külvárosba szombat délelőtt brit tankok nyomultak be. Lerombolták Szaddám Huszein két szobrát. Amerikai bombázók megsemmisítettek egy épületet Bászrában, amelyben a támadás idején 200 iraki milícista tanácskozott.

A Pentagon szerint erősebb az iraki ellenállás mint várták. Elsősorban a félkatonai egységek, a civil öltözékben váratlanul támadó kisebb csoportok okoznak zavart. Ezek az alakulatok akadályozzák a fronton harcolók utánpótlásának biztosítását. Az amerikai hadvezetés szerint a civil lakosságot harcra kényszerítik az Irakban működő terrorszervezetek.

A Pentagon bejelentése szerint az iraki légtér 95 százalékát a szövetségesek ellenőrzik. Az iraki légvédelem már csak Bagdadban, és Szaddám Huszein szülővárosának, Tikritnek a környékén tanúsít ellenállást.

A bejelentés szerint Irak szárazföldi területének 35-40 százalékát ellenőrzik a szövetségesek. Ebben azonban benne vannak a kurd területek is, melyek már a háború kitörése előtt sem voltak Szaddám Huszein uralma alatt.

A kurdok tovább folytatták akcióikat amerikai támogatással Észak-Irakban. A térségben az iráni határnál folynak a leghevesebb harcok, ahol az Anszar al-Iszlám nevű terrorszervezet bázisait támadják a kurd-amerikai erők.