Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megtalálták Vegyész Ali holttestét

Vágólapra másolva!
Holtan találták Bászrában Szaddám Huszein unokatestvérét és egyik leghűségesebb emberét, Vegyész Alit . A kurd civilek elleni vegyi fegyveres támadás levezényléséről hírhedt tábornok feltehetően még szombaton esett áldozatául egy szövetséges bombának.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Brit katonák megtalálták Vegyész Ali holttestét Bászrában - jelentette az AP brit katonai források alapján. Ali Hasszán al-Madzsid tábornok, Szaddám Huszein unokatestvére, az elnök egyik leghűségesebb embere. Vegyész Alit az amerikai katonai támadás előtt nem sokkal nevezte ki Huszein Dél-Irak katonai parancsnokának.

Vegyész Ali 1990-ben Kuvait lerohanásakor az elfoglalt állam kormányzója lett, állítólag ő vezette az Öböl-háború utáni kurd és síita felkelések leverését is. Vegyész Ali a kurdok elleni vegyi fegyveres támadások levezénylése miatt kapta gúnynevét.

Az iraki vezetés legszűkebb belső köréhez tartozó és egyik legkegyetlenebb tagjának tartott Madzsid valószínűleg szombaton esett el, amikor a szövetséges légierő lézervezérlésű lövedékekkel támadta a házat, amelyben bászrai főhadiszállását sejtették.

Brit katonai források vasárnap arról számoltak be, hogy Madzsid testőrének holttestét már megtalálták a romok között, és jelezték: a testőr mindig az iraki katonai vezető mellett volt. Iraki részről azonban vasárnap cáfolták, hogy Madzsid is meghalt volna, és a katari amerikai parancsnokság is csak annyit közölt, hogy vizsgálják az értesülést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről