Vágólapra másolva!
A bagdadi rendőriskola oktatója szerint ártatlan tiszteket vettek őrizetbe az amerikai katonák.
Vágólapra másolva!

"Ismerem őket, nem tettek semmi rosszat" - mondja a verejtékező arcát törölgető Szarmat százados. Szerinte a letartóztatott tisztek nem voltak a Baath Párt tagjai. Ám ha mégis Baath-tagok lettek volna, mondja a százados, úgy semmiképpen sem magas rangú káderekről van szó.

Az amerikai Paul Bremer vezette megszálló hatóság a volt állampárt tagjainak nem akar munkát adni az új iraki vezetésben.

Az ötven letartóztatott rendőrtisztért főként családtagok és kollégák demonstrálnak. Kevesen vannak: a pár tucatnyi férfiból és fiúból álló csoport éppen csak lelassítja a többsávos út kaotikus forgalmát. Szarmat százados magára is gondolt, amikor kollégáiért, úgymond, az utcára vonul.

"Félünk az amerikaiaktól" - mondja a rendőr, akinek már és még nincs kit oktatnia. A rendőriskola nem működik, a rendőrök jó része pedig nem dolgozik és fizetést sem kap. Néhányan ugyan szolgálatra jelentkeztek, ám a kiképzésük még nem kezdődött el: Bagdad utcáin legfeljebb forgalmat irányító rendőröket látni - elvétve. Az úgynevezett közbiztonság ennek megfelelően alakul.

Az iraki Ifjúsági Minisztériumot több találat is érte a háború alatt. A kiégett épületben a födém több helyen beszakadt.

Bagdad belvárosában, egysaroknyira a volt minisztériumi épülettől az amerikai katonák irakiakat igazoltatnak.

"Amint elmennek az amerikaiak, a tolvajok visszajönnek" - mondja Gali. Az idős férfi felháborodva meséli, hogy többször jelentette: a környéken bandák garázdálkodnak. De nem történt semmi. "Fényes nappal lopják el az épületet. Mindent ellopnak. Miért engedik ezt?" - kérdezi Gali, és a sarkon túlra mutat. "Most is itt vannak. És várnak."

Az épület melletti felüljáró lépcsőjén suhancok ülnek. A husángokkal és kövekkel felfegyverzett 10-15 fős csoport már távolról jelzi, hogy nem akar nyilatkozni. A tolvajok egyébként már jóformán csak guberálni tudnak, és a romeltakarításból veszik ki részüket.

A bagdadi nemzetközi vásár területéről délután fél háromkor hordják ki a zsákmányt: fémdarabokat, huzaltekercseket pakolnak a kisteherautókra. A vásártér forgalmas út mellett fekszik, ám a guberáló tolvajokat senki sem akadályozza.

Az amerikai hadsereg rendfenntartó célzattal gyakrabban járőrözik Bagdad utcáin, ám jelenlétük nem helyettesítheti a rendőrséget. "Parancsaink egyértelműek. Akkor avatkozhatunk be, ha veszélyben vagyunk" - mondja az amerikai katona.

Szarmat százados és a többi tüntető nem veszélyezteti az amerikaiakat: a kis csoport óvatos, nem hagyja el a fák gyér árnyékát. A menetrend szerinti tüntetés az egyik bagdadi elnöki palota előtt zajlik. A palotát tankok, katonák, szögesdrót és a többsávos út választja el a demonstrációtól.

A tüntetők rutinosan nem is a megszállóknak, hanem a világnak üzennek: igazából akkor zendítenek rá, ha kamerát vagy fényképezőgépet látnak közeledni.

Makai József
Bagdad