A kormány terve szerint az alkalmazott fizet a leltárhiányért<br/>

Vágólapra másolva!
A Ház lefolytatta a munka törvénykönyvéről, a köztisztviselők jogállásáról, a közalkalmazottak jogállásáról, az igazságügyi alkalmazottak szolgálati viszonyáról, az ügyészségi szolgálati viszonyról és a bírák jogállásáról szóló törvények módosítására benyújtott előterjesztés részletes vitáját.
Vágólapra másolva!

Vojnik Mária (MSZP) amellett a szocialista módosító indítvány mellett érvelt, amelyik lehetővé tenné, hogy az orvosi ügyelet számítson bele a szolgálati viszonyba. Frakciótársa, Schwarcz Tibor szerint további munkaügyi pereket lehetne megelőzni azzal, ha a munka törvénykönyve elismerné az ügyelet egészségügyben meglévő, speciális fogalmát. Rámutatott arra is, hogy egy orvos nem érheti el a maximális nyugdíjalapot, hiszen az egyetemi évek nem számíthatóak be.
Bírálta a leltárhiány-felelősségre vonatkozó tervezett módosítást Sáling József (MSZP), amely szerinte lehetővé tenné a munkaadónak, hogy az üzleti kockázat körébe tartozó veszteségét áthárítsa a munkavállalóra. Ha a kormányoldal ragaszkodik ehhez a szabályozáshoz, legalább biztosítani kellene a jogorvoslat lehetőségét a munkavállaló számára – mondta.
Kiss Péter (MSZP) kijelentette: az Alkotmánybíróság határozatából fakadó változtatáson kívül egyik módosítással sem ért egyet, mert a javaslat munkavállaló ellenes, és nem jelent stabil szabályozást. Elmondása szerint, ha az MSZP kormányzati pozícióba kerül, újratárgyalja a törvényt a szociális partnerek véleményének figyelembevételével.
Filló Pál (MSZP) is azt tartaná jó megoldásnak, ha az AB-határozat alapján szükséges módosításon kívüli rendelkezések nem lépnének hatályba. Az elnöklő Gyimóthy Géza lezárta a részletes vitát. A csomaghoz érkezett módosító javaslatokról következő ülésén szavaz a parlament.
Gyimóthy Géza bejelentette: Áder János házelnök az MSZP és az SZDSZ kérésére a házszabály rendelkezéseinek megfelelő időn belül összehívja a parlament rendkívüli ülését. (A két ellenzéki párt április 22-ére kérte a rendkívüli ülést. A Házszabály szerint a jelzett időpontra, vagy az attól számított nyolc napon belül kell azt a házelnöknek összehívnia.) Az elnök berekesztette az ülést, és az Országgyűlés következő rendes ülését május 3-ára 13 órára hívta össze.

(MTI)

Ajánló:

A Szabad Demokraták Szövetségének a honlapja.