Feljelentették Cser Ágnest<br/>

Vágólapra másolva!
A Miniszterelnöki Hivatal sikkasztás gyanúja miatt feljelentette Cser Ágnest. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) volt főigazgatója pedig hamis vádért feljelentést tesz Selmeczi Gabriella és Szabadfi Árpád ellen. A kormánypárti politikusok és a leváltott főigazgató közötti jogi csata tovább folytatódik, hiszen a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elsőfokú ítélete ellen - mely szerint Cser Ágnes köztisztviselői jogviszonyának megszüntetése jogellenes volt - fellebbezést nyújtott be az OEP.
Vágólapra másolva!

Sikkasztás vétségének gyanúja miatt a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, Selmeczi Gabriella feljelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságon Cser Ágnes ellen. A feljelentést aláíró Szabadfi Árpád kabinetfőnök által vezetett vizsgálat szerint a felállított főigazgató személyes célokra valamivel több mint kétszázezer forintot használt fel, ezzel vagyoni hátrányt okozott az egészségbiztosítónak. Laptársunk értesülése szerint az összeg nagyobb részét, 182 ezer forintot olaszországi nyaralása során használta fel hivatali bankkártyájáról 1997 nyarán. Ezt az összeget egy hónappal később visszafizette, ám a feljelentés szerint meghamisították a pénztárbizonylatot, melyen külföldi kiküldetést tüntettek fel. Emiatt ismeretlen tettes ellent tett feljelentést a hivatal. A bankkártya használata miatt összesen körülbelül húszezer forint tényleges kár érte a biztosítót.

Cser Ágnes nem kívánta kommentálni azt, hogy a feljelentést Szabadfi Árpád pontosan egy időben, Selmeczi lemondásának napján írta alá. Úgy gondolja, ez a tény önmagában minősíti az ügyet. A posztjáról eltávolított főigazgató állítja: minden fillérrel el tud számolni. Ezért ellenlépésként hamis vádért feljelentést tesz Szabadfi és Selmeczi ellen. Az ellene felhozott vádra reagálva közölte, hivatali ideje alatt elődei pontosan, belső szabályzatban rögzítették a bankkártya használatának szabályait, és ennek megfelelően járt el. Ezért úgy ítéli meg: súlyos tévedés a feljelentők részéről a sikkasztás tényállásának alkalmazása, ugyanis a magáncélú felhasználás engedélyezve volt megfelelő kiegyenlítési kötelezettség mellett. Vagyis közpénzt nem használt fel magáncélra. Így például amennyiben hivatali kártyájáról magánszámlát egyenlített ki, és a banki terhelés később érkezett meg, mint a szabályzatban előírt határidő, napi késedelmi kamatot fizetett felhasznált összegen felül.

Mint emlékezetes, Cser Ágnest 1998. július 23-i hatállyal egyik első intézkedéseként mentette fel főigazgatói tisztségéből a kormány.
Cser ellen a fő vád az volt, hogy az előző kormányzat embere. Bár ezt így soha nem mondták ki.

*

Mint ismeretes, keddi parlamenti beszédében Orbán Viktor miniszterelnök már kilátásba helyezte, hogy mintegy válaszul a Selmeczivel történtekre több feljelentést tesznek a tb-vel kapcsolatos ügyekben. Azt mondta, több mint húsz esetben folyik büntetőeljárás, "amelyekben sajnos az ellenzékben ülő képviselő is érintve van". A kormányfő emlékeztetett arra, hogy az Állami Számvevőszék szerint a tb ellenőrzése az elmúlt ciklusban nem működött.


Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója, Mikó Tivadar tavaly még szállodában lakott, mivel az OEP által számára kiutalt lakás nem felelt meg az általa elvárt feltételeknek. A Hotel Normafában foglalt szobája naponta több mint tízezer forintba került. Azóta a pénztár Pesthidegkúton vásárolt egy 29 milliós szolgálati ingatlant a vezető részére. Selmeczi Gabriella és Mikó Tivadar tb-székházbeli irodája mellé egyébként kilencmillió forintos befektetéssel két fürdőszobát építtettek nemrégiben.

Tinnyei Mária

(Népszava)

Ajánló:

Sajtóközlemények, egészségpolitika, statisztikák.