Varga Mihály szerint a Fidesz-MPP teljesítette választási ígéreteit<br/>

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés ismét megerősítette, hogy indulhatnak hazánkból NATO-gépek bevetésre A képviselők tegnap döntöttek a Munka törvénykönyvének módosításáról. A fontosabb változások között említhető, hogy a jövőben az üzemi tanács is köthet kollektív szerződést. Az igazságügyi szakértői kamaráról szóló jogszabály módosítása nyomán a kamara a szakértői névjegyzékből való törlést kezdeményezi, ha a szakértő az utolsó kirendelés napjától számított egy évig, neki felróható okból nem folytat szakértői tevékenységet.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés napirend előtti felszólalásokkal kezdte meg tegnapi munkanapját. Csáky András (MDF) a Honvédkórház beruházásának ügyében szólalt fel, és az épület rekonstrukciójának gyors befejezését szorgalmazta. Homoki János, a honvédelmi tárca politikai államtitkára válaszában jelezte, a HM is költségvetési gondokkal küzd, tehát nem vállalhatja, hogy önerőből befejezi az épület felújítását.

Szabó Zoltán (MSZP) az elmúlt egy év eseményeit szembesítette a Fidesz választási ígéreteivel, és "lázálomnak" nevezte az ígért 7 százalékos gazdasági növekedést. Hangsúlyozta, a külföldi tőke menekül az országból, folyamatosan duzzad a költségvetési hiány és sok kiéhezett ember szabadult az államháztartásra. Varga Mihály pénzügyminisztériumi politikai államtitkár válaszában hangsúlyozta, a Fidesz teljes mértékben teljesítette választási ígéreteit.

Hegedűs Lóránt (MIÉP) a gyors népességfogyásról beszélt, és követelte, hogy vonják felelősségre mindazokat, akik "káros erkölcsromboló és nemzetrontó politizálásukkal és politikájukkal hozzájárultak a magyarság gyors fogyásához". Őry Csaba, a Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára ígéretet tett arra, a kormány mindent megtesz azért, hogy megállítsa a valóban tragikusnak nevezhető gyors népességfogyást.

A napirend előtti felszólalásokat követően a T. Ház megkezdte a polgári szolgálatról szóló törvény módosításának általános vitáját. Őry Csaba expozéjában elmondta: a törvény módosításának elfogadása esetén nem a minisztérium, hanem a megyei és fővárosi munkaügyi központok döntenék el, mely szervezetek foglalkoztathatnak a katonaság helyett polgári szolgálatot választókat. Világosi Gábor szabad demokrata képviselő a Kaya Ibrahim és Joszip Tot iratainak jogellenes felhasználásával gazdát cserélt Fidesz-cégek ügyében megkezdődött rendőrségi vizsgálatról érdeklődve azt tudakolta, hogy elegendő volt-e a vizsgálat megkezdése óta eltelt háromszáz nap arra, hogy a rendőrség kihallgassa a Fideszhez közel álló üzletembert, Schlecht Csabát. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára válaszában köszönetet mondott a kérdésért, és kijelentette, hogy a vizsgálat még folyamatban van.

Az interpellációk sorában Lakatos András szocialista képviselő arra várt választ Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztertől, igaz-e, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a falugazdász hálózat keretében az FKGP szervezése folyik közpénzen. Mint azt az MSZP-s honatya elmondta, ezzel kapcsolatban dokumentuma is van. Válaszában Torgyán József miniszter cáfolta, hogy a kisgazdák a képviselő által felvetett módon szerveznék pártjukat. Hozzátette: véleménye szerint Lakatos András személyes okok miatt interpellált.

***


(Népszava)