Vágólapra másolva!
Nem indít nyomozást a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal Torgyán József mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő ellen a gyülekezési szabadság megsértésének bűntette miatt tett MOSZ-feljelentés ügyében. Az ítélet ellen a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) fellebbez. A miniszter korábban megfenyegette a demonstrálni kívánó gazdákat.
Vágólapra másolva!

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), valamint Karsai József és Szanyi Tibor még áprilisban azért tettek feljelentést Torgyán József ellen, mert az Országgyűlés március 21-i ülésén és ezt követően több televízió- és rádióinterjúban azzal fenyegette meg a demonstrációra készülő mezőgazdasági termelőket, hogy nem kapnak pénzt a különböző agrártámogatásokból.

A feljelentők szerint Torgyán József a kifogásolt kijelentéseivel elkövette a Btk. 228/a paragrafusa szerinti gyülekezési szabadság megsértésének bűntettét. A Fővárosi Ügyészségi
Nyomozó Hivatal határozata szerint azonban a büntetőjogi felelősség csak valamennyi tényállási elem megvalósulása esetén jöhet szóba. Ez esetben a kifogásolt kijelentések büntetőjogi szempontból fenyegetésként nem értékelhetők, így bűncselekmény nem történt - áll a határozatban.

A határozat ellen a kézhezvételtől számított 8 napon belül a Fővárosi Főügyészséghez panaszt lehet bejelenteni. Ezzel a MOSZ élni kíván.

(MTI)

Ajánló:

A tárca honlapján pályázatokról és hírekről olvashat.

Korábban:

(2000.03.02.)