Továbbra sem dőlt el, kinek a tervei alapján épülhet az új Nemzeti Színház<br/>

Vágólapra másolva!
Nem született megállapodás az új Nemzeti Színház tervezési szerződéséről kedden a Vadász György építész és Schwajda György kormánybiztos közötti egyeztetésen. Az viszont kiderült, a korábbi hírekkel ellentétben nem csupán kunzultációs feladatot szán Schwajda a Nemzeti Színház tervpályázatát megnyerő építészirodának.
Vágólapra másolva!

Vadász György Kossuth- és Ybl-díjas építész a tárgyalást követően elmondta: mindketten megegyezésre törekednek, és semmilyen komplikációt nem érzett a megbeszélés folyamán. Schwajda ugyanis nem konzultációs feladatot szán az új Nemzeti Színház felépítése kapcsán a pályázaton nyertes tervezői irodának. Így valószínűleg Vadász is részt vesz a Nemzeti terveinek kidolgozásában.

Schwajda György kormánybiztos közölte: reményei szerint még a hét folyamán megszületik a megállapodás az építész és a kormánybiztosi iroda között. A kormánybiztos a pályázaton nyertes munkáról annyit mondott, hogy az egy ötlet volt, egy vázlatterv, amely a pályázati kiírás szerint is a kiíró birtokába kerül, és azt részben vagy teljes egészében felhasználhatja.

A Nemzeti Színház felépítésére Schwajda György tervpályázatot írt ki. A pályázat eredményhirdetésére idén május 26-án került sor. A győztes Vadász György lett, így - elméletileg - az ő tervei alapján kellene felépülnie a Soroksári úti expótelken az új Nemzetinek.

Schwajda azonban a napokban kijelentette: Vadász pályázata érvénytelen, nem felelt meg a kiírás követelményeinek. Ezért a kormánybiztos szerint a nyertes terv nem fog megépülni. Ráadásul korábban felmerült, hogy Vadász csak konzulensként működhetne közre a Nemzeti részletes terveinek kidolgozásában. Vadász viszont erre nem lett volna hajlandó. Ezután továbbra is kérdéses, ki tervezheti az új épületet.

(MTI)