Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Pártatlan maffiaellenes központ<br/>

Vágólapra másolva!
A kormány új Szervezett Bűnözés Elleni Központjában beosztástól, politikai és pártállástól függetlenül dolgozzák fel, s továbbítják mindazok adatait, akiknek neve bármilyen bűncselekménnyel összefüggésben bekerül a központi adatbázisba - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Bácskai János, a szervezet főigazgatója. Az új vezetőnek Demeter Ervin titkosszolgálati miniszter a sajtó képviselői előtt tegnap adta át megbízását, amelyet a kormányfő írt alá.
Vágólapra másolva!

Bácskai János, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatója megerősítette, hogy Mikó István dandártábornok elfogadta a helyettesi megbízást. A rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának eddigi vezetőjét régóta ismeri, kiváló szakembernek tartja - mondta. A napokban már találkoztak, elképzeléseiket egyeztették. Bácskai János aláhúzta, hogy kizárólag kettejük arcát ismerheti meg a közvélemény, az összes többi munkatárs személyi adatai titkosak. Sőt, az elkövetkezendő egy évben várhatóan ők sem lépnek a nyilvánosság elé.

Az adminisztrációs, illetve gazdasági munkakörben dolgozókat már kijelölték. Az operatív elemző-értékelő munkát végző leendő kollégák többségét várhatóan pályázat útján választják ki. Néhány héten belül teljes lesz az állománytábla, amely vélhetően az elkövetkezendő egy évben nem változik. A Készenléti Rendőrség Kerepesi úti bázisán folynak az építési munkálatok - emlékeztetett a főigazgató. A határidő március második fele, várhatóan ekkor költözhetnek be irodáikba, s kezdhetik meg a tényleges munkát. Az épület kiemelt őrzést kap. Ugyancsak elsőrendű szempont a számítógépes rendszerek illetéktelenekkel szemben kialakított védelme - mutatott rá a főigazgató. A vadonatúj összeköttetési rendszerrel, a legmodernebb eljárásokkal óvják a titkos adatokat a behatolók elől. Kiemelt hangsúlyt kap továbbá az államtitkok birtokosaként dolgozó kollégák felkészítése, hiszen elviekben nem lehet kizárni, hogy szervezett bűnözői körök megkörnyékezik valamelyiküket. Ezzel kapcsolatban Bácskai hozzáfűzte: a szervezeten belül differenciálják a beosztásokat, nem mindenki ismerheti meg ugyanolyan mélységben és részleteiben a befutott információkat. Bácskai János leszögezte: beosztástól, politikai és pártállástól függetlenül dolgozzák fel, s továbbítják mindazok adatait, akiknek neve bármilyen bűncselekménnyel összefüggésben bekerül az adattárba. Általában mindazon köztörvényes bűncselekményekkel összefüggésben érkeznek feldolgozásra adatok, amelyeket a törvény megjelöl, s kapcsolódnak a szervezett bűnözői körök tevékenységéhez a gyilkosságtól kezdve a prostitúción és erőszakos bűncselekményeken át a korrupcióig. Kémkedéssel, állam elleni bűncselekményekkel nem foglalkoznak. Külföldi bűnözők azonban bekerülhetnek az adatbázisba, s a velük kapcsolatos információkat is rendszerezik. Ám a központon belül nem feltétlenül lesz elkülönítve az orosz maffia, az ukrán alvilág vagy más etnikai alapon szerveződő csoport.

A központ az adatszolgáltatásra kijelölt tíz szervezet központjával áll egyenként kapcsolatban. A rendőrségtől például csak az ORFK adatbázisából érkezhet információ. A feldolgozott adatokat folyamatosan továbbítják azoknak a szerveknek, amelyek ezeket hasznosítva a nyílt, illetve titkos eljárásokat folytatják. Külföldi hatóságokkal semmilyen kapcsolatot nem tartanak, sem adatfogadási, sem adatközlési jogosítványuk nincs. Ha ennek szüksége felmerül, az adatcsere a rendőrség Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központján keresztül történik. Arra kérdésre, hogy miként mérik és értékelik az új központ munkájának hatékonyságát, a főigazgató kifejtette: jelentéseiket rendszeresen megküldik a tevékenységüket felügyelő Belügyminisztériumnak, amelyekről általánosságokban - természetesen nem konkrét ügyekhez kapcsolódva - tájékoztatják a közvéleményt is.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000. december 12.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről