Április elején kezdődik a négyes metró fellebbezési tárgyalása<br/>

Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság április elején kezdi meg a fellebbezési tárgyalást a metróügyben - értesült a Magyar Hírlap. A fővárosi önkormányzat és a magyar állam képviselője egyaránt úgy gondolja: a jogbiztonság kerülne veszélybe, ha a másik fél nyer. Az állam esetleges pervesztésekor azonban a főváros nem tudná behajtani követelését, mivel az Országgyűlés március elsejétől megtiltotta az azonnali végrehajtást az állam tartozásaira.
Vágólapra másolva!

A fővárosi önkormányzat a metróper mielőbbi lezárásában érdekelt. Gárdos István ügyvéd, az önkormányzat képviselője közölte: mivel a magyar állam jogellenesen tagadta meg a szerződés teljesítését, az építkezés rá jutó teljes összegével tartozik az önkormányzatnak. Ez megközelíti a 100 milliárd forintot. Ennek birtokában lesz csak az önkormányzat abban a helyzetben - véli az ügyvéd -, hogy a beruházást megvalósíthassa. Gárdos István szerint az állam nem áll a többi szerződő partner fölött - miként az beadványaiból kitetszik -, ugyanúgy köti a szerződés, mint bárki mást, aki polgári jogi kapcsolatokban vesz részt. Az önkormányzat álláspontja szerint a magyar állam felfogása összeegyeztethetetlen a jogállamisággal, ezért remélik, hogy a Legfelsőbb Bíróság elutasítja az alperes érveit.

A magyar államot képviselő Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda vezetője, Bogdán Tibor szerint viszont Medgyessy Péter volt pénzügyminiszter és Demszky Gábor főpolgármester egykori megállapodása semmis, mivel egyikőjüknek sem volt felhatalmazása ilyen pénzügyi kötelezettség vállalására. Ehhez ugyanis – Bogdán Tibor szerint - az államháztartási és a költségvetési törvény értelmében a parlament és a fővárosi közgyűlés döntése kellett volna. A kormány nevében az önkormányzatok javára egyébként is csak a belügyminiszter vállalhat pénzügyi kötelezettséget - tette hozzá a jogi képviselő -, mert ő az érintett költségvetési fejezet gazdája. Az államháztartási és a költségvetési törvényt nem lehet magánjogi megállapodásokkal helyettesíteni, a közpénz elköltéséről ilyen módon rendelkezni - hangzott végezetül az állami érvelés.

Mint ismeretes, a Fővárosi Bíróság tavaly szeptember 29-ei első fokú ítéletét mindkét fél megfellebbezte. A fővárosi önkormányzat felperesként azért, mert a követelt 96 milliárd helyett csak 26,5 milliárd forintot ítéltek meg részére. Ennyivel tartozott volna az állam az építkezés első két évében, vagyis 1999-ben és 2000-ben. Az alperes - a magyar állam - azért fordult a Legfelsőbb Bírósághoz, mert azt állítja, hogy nem kell fizetnie. A lap értesülése szerint a fellebbezési tárgyalást április elején kezdi meg a Legfelsőbb Bíróság gazdasági tanácsa.

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Korábban:

(2000. január 27.)