Kötelező védőszemüveg a képernyő előtt dolgozóknak<br/>

Vágólapra másolva!
Hamarosan úgynevezett harmadik szemüveget kérhet munkáltatójától az, aki képernyő előtt dolgozik. Az Egészségügyi Minisztérium rendelete értelmében a számítógépes munkavégzés ideje a napi 6 órát nem haladhatja meg. Több cég úgy hajtotta végre a rendeletet, hogy a 8 órában foglalkoztatottakat 6, illetve 4 órás részmunkaidőssé minősítette át.
Vágólapra másolva!

Egyéves az Egészségügyi Minisztérium rendelete, mely szerint a számítógép képernyője előtt dolgozók munkaideje nem haladhatja meg a napi 6 órát. A Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Mentálhigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézete korábban négyéves vizsgálatot végzett a számítógépesek körében. A tapasztalatok szerint a tényleges munka sehol sem haladta meg a 6 órát, a munkavégzés körülményei azonban több helyen kívánnivalót hagynak maguk mögött. Dr. Hódos Tibor, az intézet szakembere elmondta: több munkáltató egyszerűen átminősítette a 8 órában dolgozókat 6, illetve 4 órás részmunkaidőssé. Az óránkénti 10 perces szüneteket ugyanis nem mindenütt tudják kiadni.

A képernyős munkahelyek célszerű kialakítása, továbbá megfelelő szemüveg viselése a munkahelyek többségében nem kielégítő. E követelmények teljesítésére az év végéig türelmi időt kaptak a munkáltatók, tájékoztatta lapunkat dr. Horváth Endre, az ÁNTSZ fővárosi intézetének munka-egészségügyi szakorvosa. A képernyős munkához nem felel meg sem a távolba látást segítő, sem az olvasószemüveg, mert a monitor 40-50 centiméterre helyezkedik el a munkavégző szemétől. A rendelet szerint a munkáltatónak a képernyő előtti munkavégzéshez úgynevezett harmadik szemüveget kell biztosítania. Ennek költségviseléséről azonban még nem jelent meg a jogszabály.

Dr. Ungvári Lilla, a Semmelweis Egyetem egészségtudományi karának tanársegédje elmondta: a számítógép ugyan nem rontja a szemet, de felszínre hozza a meglévő szemhibákat. Ennek oka többek között, hogy a munkahelyeken általában nem tartják be az ergonómiai előírásokat. A képernyőnek nem a szemünk magasságában kell elhelyezkednie, hanem a látósíkunk alsóbb részében. Miután a monitor fényvisszaverő képessége nagy, fontos, hogy a fényforrások ne keltsenek közvetlen tükröződést.

Az ÁNTSZ szakemberei szerint a számítógépek előtt töltött idő szinte ellenőrizhetetlen, a munkakörülményekre vonatkozó paragrafusok végrehajtását azonban ellenőrzik majd.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. január 1.)