Megszaporodtak a vesztegetések

Vágólapra másolva!
A Legfőbb Ügyészség adatai szerint 2001 első felében hetven százalékkal nőtt a vesztegetések száma. A számítógépes csalások 86,4 százalékkal növekedtek.
Vágólapra másolva!

2001 első felében 7,5 százalékkal nőtt a személy elleni bűncselekmények száma, ezen belül az emberölések száma 114 volt, pontosan ugyanannyi, mint tavaly az első félévben. A házasság, család, ifjúság és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények majdnem 24 százalékkal csökkentek, de a kategórián belüli legsúlyosabb cselekmény, az erőszakos közösülés több mint 10 százalékkal növekedett, 144-ről 159-re emelkedett. Szintén nőtt a vesztegetések száma - 263-ról 444-re -, ami majdnem hetvenszázalékos emelkedést jelent.

Az államigazgatás, az igazságszolgáltatás és a közélet tisztasága elleni bűncselekmények csaknem harminc százalékos növekedését az embercsempészések számának jelentős emelkedése okozza. Ez utóbbiban ugyanis a tavalyi időszakhoz viszonyítva 56,6 százalékos növekedés volt kimutatható.

A gazdasági bűncselekmények kategóriáján belül a deviza-bűncselekmények száma megduplázódott, 114-ről 233-ra növekedett. Ezen belül a számítógépes csalásoké 86,4 százalékkal és az adó-és társadalombiztosítási csalásoké szintén csaknem ugyanennyivel emelkedett, 71 százalékkal csökkent viszont a pénzhamisítások száma.

A lopások száma kisebb mértékben, 2,9 százalékkal emelkedett, ezen belül viszont 11 százalékkal csökkentek a gépjárműlopások, illetve 2,2 százalékkal a betöréses lopások.