Már nem Demszkyvel számol Budapest élén az MSZP

Vágólapra másolva!
Az MSZP azt szeretné, hogy az SZDSZ ne indítsa újra Demszky Gábort a főpolgármesteri tisztért, sőt támogassa a szocialisták jelöltjét. Az SZDSZ szerint még nem időszerű a főpolgármester-jelöltséggel foglalkozni.
Vágólapra másolva!

A szocialisták szeptember végéig mindenképp szeretnék megnevezni főpolgármester-jelöltjüket. Az MSZP-ben felvetődött az is, hogy ne "pártkatonát", hanem köztiszteletben álló személyiséget - például Glatz Ferencet, az MTA elnökét – győzzenek meg arról, hogy legyen a párt főpolgármester-jelöltje. Amennyiben mégis pártpolitikus indítása mellett döntenek a szocialisták, úgy a Népszava információi szerint esélyes a jelöltségre Mandur László budapesti pártelnök, Gy. Németh Erzsébet fővárosi frakcióvezető, az 1998-ban főpolgármesteri posztért már indult Baráth Etele, illetve Molnár Gyula, az MSZP volt alelnöke.

A személy kiválasztásánál is lényegesebbnek tartják azonban az MSZP-ben az előzetes megállapodást az SZDSZ-szel arról, hogy a szabad demokraták ne indítsák újra Demszky Gábort, illetve hogy hajlandóak legyenek támogatni a szocialisták jelöltjét.

A két párt között nem kezdődtek tárgyalások a kérdésről. Az SZDSZ-ben még időszerűnek sem tartják, hogy a főpolgármester-jelölést a párt testületei elé vigyék, mert túl hosszú az idő az önkormányzati választásokig.

A pártok többsége egyébként még nem tudja, kit jelöl a 2002-es önkormányzati választásokon, ennek ellenére sokakról hallani: elvállalnák a jelöltséget. Szombaton Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke ismételte meg: alkalmasnak tartja magát a poszt betöltésére. Ha indulna, akkor független jelöltként mérettetné meg magát. Neve már három éve fel-felrebben, és a politikai paletta minden pártja - a MIÉP-et kivéve - megkereste őt.

Három és fél éve valóban beszélgettünk egymással a kérdésről, de nem kértük meg egymás kezét - mondta Lendvai Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő.

A Fidesz főpolgármester-jelöltségre legesélyesebbje Pokorni Zoltán pártelnök, aki elismerte, hogy felvetődött a neve, de a kérdést még nem tartotta aktuálisnak. Információk szerint a legnagyobb kormánypártban soha sem került szóba Schmitt Pál mint főpolgármester-jelölt neve komolyan. Jelöltként emlegették inkább még Deutsch Tamást, a Fidesz budapesti elnökét, Tarlós István III. kerületi független és Mitnyan György XII. kerületi fideszes polgármestert is.

- Tudomásul kell vennünk, hogy Budapesten nem vagyunk olyan erősek, hogy egyedül megnyerjük a főpolgármester-választást, de a keresztény-nemzeti erők összefogásával legyőzhetjük Demszky Gábort - nyilatkozta Gyimóthy Géza, az FKGP főtitkára. Hozzátette, a parlamenti választások eredményének ismeretében döntenek majd a jelöltről. Valószínűleg olyan neves személyiséget állítanak, aki már korábban is bizonyított a választásokon. De az biztos, hogy nem Szabó János honvédelmi miniszter lesz a jelölt - jegyezte meg Gyimóthy -, bár ő 1994-ben indult a főpolgármesteri posztért.

Főpolgármester-jelölt az lehet, akit a főváros választópolgárainak legalább 0,5 százaléka - mintegy 7 ezer választópolgár - ajánlott. A jelöltek közül az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja.