Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Az MSZP nem támogatja az adadtvédelmibiztos-jelöltet

Vágólapra másolva!
Esélytelenné válhat Berki Ádám az adatvédelmi biztosi posztra, ha az MSZP parlamenti frakciójának minden képviselője pénteki állásfoglalásának megfelelően szavaz a majdani titkos voksoláson. Az SZDSZ még nem alakította ki álláspontját a jelöltre vonatkozólag.
Vágólapra másolva!

A Fidesz, az FKGP, az MDF és a MIÉP képviselőcsoportja támogatásáról biztosította az államfő jelöltjét, ugyanakkor az MSZP pénteki frakcióüléséig még kérdéses volt, hogy a legnagyobb ellenzéki csoport - amelynek szavazatai elengedhetetlenek a kétharmados többségű szavazáshoz - miként foglal állást.

Az MSZP azonban mára úgy döntött, nem támogatják Berki Ádámot. Nagy Sándor frakcióvezető közölte: Berki nem felel meg az ombudsman személyéről a törvényben előírt követelményeknek, mert "az a tevékenység, amelyet az iparjog vagy az informatikai rendszerek működésével kapcsolatban folytatott, nem az az elméleti vagy gyakorlati jártasság, ami az adatvédelemhez kapcsolható".

Az SZDSZ részéről Kóródi Mária jelezte: frakciója hétfőn ülésezik és egyelőre még nem alakította ki álláspontját a kérdésben.

A köztársasági elnök sajtóirodája szerint Berki Ádám - akit Mádl Ferenc adatvédelmi biztosnak jelölt - megfelel az ombudsmani poszttal kapcsolatos törvényi előírásoknak.

- A törvény azt várja el a jelölttől, hogy az adatvédelmet érintő eljárások lefolytatásában legalább tízéves szakmai gyakorlattal rendelkezzen - mondta Arató Zsolt helyettes sajtófőnök. Hozzátette: Berki Ádám alapos ismereteket szerzett a személyiségi jog, és ezen belül az adatvédelmi jog területén is, és hivatalos eljárások százaiban volt szerepe adatvédelmet érintő eljárások lefolytatásában, így megfelel a törvényi előírásnak.

A jelöltről az államfői sajtóiroda korábbi közleményéből kiderül, hogy Berki Ádám két diplomát szerzett, a BME-n 1971-ben, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán 1984-ben. Ezenkívül sokéves tapasztalata van egyebek között az adathordozók műszaki-technológiai rendszereinek állapotát és fejlődését illetően. Az 55 éves ügyvéd szabadalmi és iparjogvédelmi jártassága folytán - 11 évig a Fővárosi Bíróság Iparjogvédelmi Tanácsának tagjaként is működött.

Berki Ádám ügyvédet javasolja Mádl ombudsmannak

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről