Az MSZP magasra állítja a mércét az ombudsmanjelöltnek

Vágólapra másolva!
Az MSZP egyetért abban a kormánypártokkal, hogy konszenzusra kell törekedni az adatvédelmi ombudsman jelölése során. Azonban szerintük Majtényi László utódától széles körű szakmai jártasságot kell megkövetelni, ezért nem támogatták eddig a köztársasági elnök jelöltjeit.
Vágólapra másolva!

"Nehéz adatvédelmi biztost jelölni, mert nagyon magas a mérce. Majtényi László szakértelme után magas szakmai ismereteket kell számon kérni az utódtól" - mondta Vastagh Pál az [origo]-nak. "Az alkalmasság tekintetében nemcsak a szűkre szabott törvényt kell figyelembe venni, hanem a közigazgatástól a titokvédelemig, a nemzetközi egyezményektől a kodifikációs ismeretekig széles feladatrendszernek kell megfelelni."

Az MSZP egyetért abban, hogy konszenzusra kell törekedni a pártoknak, mivel kétharmados támogatással lehet csak ombudsmant választani. "Minden az előkészítésen múlik" - állítja Vastagh. Az MSZP ezért szorgalmazza a hatpárti egyeztetést. "Nincs értelme kínos parlamenti procedúrának kitenni a jelöltet, aki egyébként nagy szaktekintélynek számít" - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Az MSZP eddig Mádl Ferenc köztársasági elnök egyik jelöltjét sem támogatta, sem Maczonkai Mihályt, sem Berki Ádámot. Döntésüket mindkétszer azzal indokolták, hogy a jelölt nem rendelkezik az adatvédelmi eljárásokban szükséges tapasztalattal. A kormánypártok ezért élesen bírálják a szocialistákat, és azt mondják: az MSZP szerint az adatvédelmi biztosi poszt egyszemélyes intézmény, és csak Majtényi töltheti be. Hozzáteszik: a szocialisták ezzel Mádl Ferenc bölcsességét kérdőjelezik meg, és azt sugallják, hogy Mádl képtelen megfelelő személyt jelölni a posztra.

Vastagh Pál az [origo] kérdésére nem nevezett meg konkrét személyt, hogy kit látnának Majtényin kívül szívesen a poszton. A Népszava úgy tudja: Mádl hétfő reggelre magához kérette a hat parlamenti párt képviselőjét, hogy megbeszéljék Berki Ádám adatvédelmi biztossá választását. A szocialisták nem tágítanak: Berkit nem szavazzák meg, ugyanakkor szívesen egyeztetnének egy új névről. "Egyelőre azonban nincs új név" - mondta Vastagh.

[origo]

Korábbi cikkünk:

Esélytelen ombudsmanjelölt