Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Hazafiassága miatt lett vitéz Grespik

Vágólapra másolva!
Példamutató, magyar hazafias megnyilvánulásai alapján avatták vitézzé Grespik Lászlót, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetőjét ökumenikus istentisztelet keretében a székesfehérvári bazilikában. Grespiket a Vitéz Nagybányai Horthy Miklós kormányzó által alapított Vitézi Rend kérte fel a tagságra- mondta Vitéz Varga István, a Rend tagja.
Vágólapra másolva!

A Horthy Miklós kormányzó által 1920-ban alapított Vitézi Rend 260 új tagjának avatását József Árpád királyi főherceg végezte, a Thurzó-család 1200-as évekből származó kardjával megérintve a vitézzé avatottak vállát.

Az új tagok egyrészt egyenes ági leszármazottként örökölték a vitézi címet, másrészt munkásságukkal saját maguk szereztek jogot a felvételre. A jelölteknek be kellett adni egy felvételi kérelmet két ajánlással, részt venni a felvételi vizsgálatokon, és a kiválasztott személyeket, akik feddhetetlen múlttal, nemzethű gondolkodással rendelkeznek, a Felvételi Bizottság terjesztette elő a 24 tagú, öt világrészből összegyűlt Vitézi Szék döntésére.

A munkássága alapján kérte fel a tagságra Grespik Lászlót a Vitézi Rend Nemzetvédelmi Tagozata -mondta Vitéz Varga István, aki korábban egyenes ági leszármazottként örökölte a címet. Grespik a példamutató magyar hazafisága mellett a többi szigorú követelménynek - magas erkölcsi elvárások, megfelelő családi háttér - is megfelelt.

Hunyadi László Országos törzskapitány, a Vitézi Rend Felvételi Bizottságának vezetője viszont azt mondta, hogy nem ők kérték fel Grespiket, hanem egy beadott önéletrajz alapján javasolták a Vitézi Széknek a tagság jelölésére. A Vitézi Szék azért választotta a Rend tagjai közé, mert tevékenyen szolgálja a magyarság érdekeit. A hazafias megnyilvánulásai alapján figyeltek fel rá.

A Vitézi Rend tájékoztatójából kiderül, hogy a felvétel előtt alapos kutató munkát kell végeznie a vizsgálatot folytató vitézi hadnagynak. Nem lehet nélkülöznie a jelölt otthonában történő meglátogatást sem, hiszen sokat mondhat a hadnagy számára, ha a lakásban feszületet talál, vagy a falat a jelölt édesapjának vitézi oklevele díszíti, és a könyvszekrényt nem marxista irodalom tölti meg.

Vitéz Varga István elmondta, hogy fiatalokkal szeretnék bővíteni a Rendet. A felvétele előtt a vitézi hadnagynak itt arról is meg kell győződnie, hogy a jelöltet a szülei nem részesítették-e marxista nevelésben. A műveltség, iskolai eredmények, erkölcsi magatartás mellett a külső megjelenés is fontos szempont. A vitézi rend tájékoztatója azt is tartalmazza, hogy a Rendnek nincsen szüksége fülbevalós, szakadt, rojtos farmeres, lófarok hajviseletű ifjakra és testrészeiket alig elfedő miniszoknyás, ízlésficamban szenvedő lányokra. Nélkülözni tudják a ma kötelezően sikkes szabadosságot is.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről