Célegyenesben a garéi hulladék ártalmatlanítása

Vágólapra másolva!
Kiásták a föld alól pénteken az utolsó veszélyes hulladékot rejtő vashordót is a Garé melletti lerakóhelyről. Ezzel, Kővári László, a Palota Környezetvédelmi Kft. garéi munkálatokat irányító szakembere szerint, célegyenesbe fordult a 17 000 tonna tetraklór-benzol származék ártalmatlanítása.
Vágólapra másolva!

A Baranya megyei község határában 1980-ban létesített veszélyeshulladék-lerakóba 1987-ig mintegy 65 000-et szállítottak a Budapesti Vegyiművek gyártási melléktermékeként keletkezett tetraklór-benzol származékot tartalmazó hordókból. A korrodált edényekből az anyag kiszivárgott a környezetbe, de mivel könnyebb a víznél, ezért annak felszínén úszik, így az ivóvizet nem veszélyezteti. A levegőt azonban annál inkább, mert a klórozott benzol a nap ultraviola sugarainak hatására lebomlik, és a belőle felszabaduló klór rendkívül káros az egészségre.

A kormány által 900 millió forint vissza nem térítendő támogatással és további egymilliárd 800 millió forintos hitellel segített ártalmatlanítás 2000-ben kezdődött, miután a veszélyes anyag megsemmisítését célzó égetőmű létesítésének, majd pedig az anyag nagyméretű betonhordókba történő átcsomagolásának terve is kudarcot vallott. A felaprított vashordókat és tartalmukat a helyszínen műanyag hordókba töltötték át, majd németországi és ausztriai égetőművekbe szállították megsemmisítésre, eddig mintegy 14 000 tonnát. A telepen maradt mennyiséget már mind átcsomagolták, és még az idén elszállítják.

Az Európai Unió környezetvédelmi jogszabályainak idő közben történt változása azonban fennakadást okozott az ártalmatlanításban, és - az új engedélyezési eljárások, valamint az eredetileg becsültnél nagyobb mennyiség miatt - csaknem egyévi késedelmet szenvedett a mentesítés. Az év végére azonban befejezik a munkát, az átcsomagolt anyag teljesen eltűnik a garéi tárolóból.