Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Vizsgálatot indított az ügyészség a Happy End szerződései miatt

Vágólapra másolva!
A Legfőbb Ügyészség bekérte a Miniszterelnöki Hivataltól az Országimázs Központ Happy End Kft.-vel kötött szerződéseit. Szerda délelőttig azonban ezek nem érkeztek meg, így egyelőre a vizsgálatok megkezdésére is várni kell. Amint azonban kézhez kapják a kért dokumentumokat, azonnal elkezdik azok ellenőrzését. Az ügyészségi eljárás Keller László MSZP-s képviselő kérésére indult, mivel szabálytalanságokat gyanít az ügyben, ezért kérte Polt Pétert, hogy vizsgálja ki az ügyet.
Vágólapra másolva!

Kedden Polt Péter legfőbb ügyész bekérte a Happy End Kft. és a Miniszterelnöki Hivatal alá tartozó Országimázs Központ közötti szerződéseket. Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az [origo]-nak elmondta, hogy még nem érkeztek meg a kért dokumentumok az ügyészségre. Amint megkapják, azonnal elkezdik vizsgálni őket. A szóvivő azt nem tudta megmondani, hogy mikorra várható eredmény az ügyben. Egyelőre ugyanis nem tudják, hány szerződést kell majd vizsgálniuk - mondta a szóvivő. A vizsgálatok után - amennyiben beigazolódik, hogy szabálytalanok a szerződések - elképzelhető, hogy semmisnek nyilvánítják a szerződések egy részét.

Az ügyészségi eljárás előzménye, hogy Keller László (MSZP) korábban írásban kérte Poltot, hogy vizsgálja meg a szerződéseket. Azt gyanította ugyanis, hogy a Happy End Kft. és az Országimázs Központ közötti szerződések körül szabálytalanságok történtek. Keller ezért azt kérte az ügyészségtől, hogy nyílvánítsa semmisnek a szerződéseket, a Happy End pedig fizesse vissza a kapott pénzt az államnak.

A szabálytalanságokat megállapítja az Állami Számvevőszék augusztusi jelentése is. A számvevők szerint a Happy End Kft. Országimázs Központnak benyújtott árajánlata hiányos volt, és a cég nem minden esetben igazolta számlákkal a költségeket. Az ÁSZ megállapítása szerint emellett a közbeszerzési eljárás és annak kihirdetett eredménye nincs egymással összhangban.

Polt Péter legfőbb ügyész az ÁSZ által feltárt szabálytalanságok miatt bekérte a szerződések másolatait a Miniszterelnöki Hivataltól. Az ügyészség ellenőrizni fogja a szerződéseket megelőző közbeszerzési eljárásokat és a szerződések tartalmának részletes elemzését. Ezután dönti el Polt, hogy kéri-e a bíróságtól a szerződések semmisségének megállapítását.

Kertész Viktória, az Országimázs Központ szóvivője korábban a tv2-nek elmondta, hogy a legtermészetesebbnek találja, hogy a legfőbb ügyész bekérette a Miniszterelnöki Hivataltól a Happy End Kft.-vel kötött szerződéseket, miután szerinte nyilvánvaló: Polt Péter csak akkor tudja megvizsgálni a dokumentumokat képviselői kérésre, ha azok rendelkezésére állnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről