Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Suchmant hallgatták meg a Dunaferr-ügyben

Vágólapra másolva!
A volt privatizációs miniszter, Suchman Tamás meghallgatásával folytatódott a Dunaferr albizottság vizsgálata. Az MSZP-s politikus ma is jónak tartja az óriáscég vagyonkezelői szerződését, amit a Fidesz vezette koalíciós kormány felbontott, majd feljelentést is tett az ügyben.
Vágólapra másolva!

Sem Liszkai Péter, az ÁPV Rt. egykori jogi tanácsadója, sem Mátrai Ferenc, a jogi igazgatóság egykori vezetője nem jelent meg a Dunaferr albizottság pénteki, meghallgatásukat tervező ülésén. Márton Attila, az albizottság fideszes elnöke közölte: Mátrai Ferenc át sem vette a pénteki meghallgatásáról szóló értesítést. Liszkai Péter a bizottsági ülés kezdete előtt arról tájékoztatta Márton Attilát, hogy nem kíván az ülésen részt venni, mivel úgy véli, hat év távlatából nem tud új információkkal szolgálni az albizottság tagjainak.

Márton Attila és Balla György (Fidesz), a Dunaferr vagyonkezelői szerződés aláírásának dátumával kapcsolatos kérdésekkel fordult Suchman Tamáshoz. Az egykori privatizációs miniszter, aki egyben az albizottság egyik MSZP-s képviselője, elmondta, hogy nem vett részt a szerződés hivatalos aláírásán, csupán az azt néhány nappal követő bejelentésen.

Márton Attila afelől érdeklődött: tud-e arról Suchman Tamás, hogy a szerződés megkötését néhány nappal visszadátumozták volna. Válaszában a volt privatizációs miniszter leszögezte, hogy nincs ilyen információja, hozzátéve: egy ilyen lépést semmi nem indokolt volna.

A szerződés aláírását követő napokban ugyan a Tocsik-ügy miatt a privatizációs szervezet teljes vezérkarát felállították, ám Suchman Tamás hangsúlyozta, hogy a szerződést az új vezetés is aláírta volna, mivel erről már korábban igazgatósági döntés született. Hozzátette: a vagyonkezelői szerződés megkötését ma is jónak tartja. Az aláírás dátumát tovább firtató ismétlődő kérdésekre Suchman Tamás kijelentette, hogy csak akkor vesz részt a bizottság ülésén, ha a bizottsági tagok komolyan veszik egymást. Megismételte: a szerződés megkötésekor nem ügyintéző volt, hanem felügyelő miniszter és érdemi kérdések feltevését sürgette.

Balla György azon kijelentésére, miszerint Suchman Tamás blöffben verhetetlen, a szocialista képviselő felajánlotta, hogy részt vesz egy hazugság vizsgáló eljáráson. A fideszes képviselő azt bugyutaságnak tartotta. A bizottság elnöke ügyrendi szavazást rendelt el. Ebben azonban Suchman Tamáson kívül senki sem szavazott.

Az albizottság november 8-án tartja következő ülését, ahol a Dunaferr gazdálkodásával kapcsolatos dokumentumokat tekintik át és javaslatot tesznek további személyek meghallgatására is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről