Vágólapra másolva!
A különleges személyes adatokkal való visszaélés vétségének vádja alól bűncselekmény hiányában szerdán a Bács-Kiskun Megyei Bíróság jogerős ítéletében felmentette az úgynevezett dávodi ügy vádlottait. Az ügy egy 13 éves dávodi lány terhessége kapcsán kapott nagy nyilvánosságot.
Vágólapra másolva!

Az Alfa Szövetség közlése szerint a másodfokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság mindhárom vádlottat: Téglásy Imrét, a szövetség alapító főtitkárát, Ács Rozáliát, a szervezet volt elnökét és Kormos Miklós káplánt felmentette a különleges személyes adatokkal való visszaélés vétségének vádja alól. Az ügy egy 1998-ban 13 éves dávodi lány terhessége kapcsán kapott nagy nyilvánosságot.

Az ügy előzménye: a káplán tudomást szerzett a lány terhességéről, értesítette az Alfa Szövetséget, s igyekezett megakadályozni a terhesség megszakítását. A Bajai Városi Bíróság 1998 márciusában az Alfa Szövetség fellépése nyomán hatálytalanította a 13 éves kislány abortuszra irányuló jognyilatkozatát. Indoklása szerint a méhmagzat élethez való joga erősebb, mint az anya önrendelkezési joga. A megyei bíróság azonban megváltoztatta az elsőfokú döntést, és az abortuszt hamarosan elvégezték.

Tóth M. Gábor, az elsőrendű vádlott, Téglásy Imre ügyvédje megerősítette: szerdán jogerős felmentő ítélet született mindhárom vádlott esetében. Közölte: a per még 1998 tavaszán kezdődött el, a sértett lány és édesanyja, valamint jogi képviselőjük feljelentése alapján, ügyészi vádindítványra.

A Bajai Bíróság első fokú elmarasztaló ítélte ellen a vádlottak és védőik fellebbeztek, érvelésüknek a Bács-Kiskun Megyei Bíróság helyt adott. Tóth M. Gábor szerint a bírósági ítélet azt tartalmazza: a büntető törvénykönyvben megkövetelt elkövetési magatartás hiányában büntetőjogi felelősséget megállapítani nem lehet.

Lukács Tamás, a perbe fogott harmadrendű káplán ügyvédje kiegészítésül hozzátette: vélhetően egy más jellegű következtetés is levonható a mostani bírósági ítéletből. Véleménye szerint az ítélet választ adhat arra a kérdésre, hogy joga van-e egy papnak egy segítő szövetséghez, illetve az illetékes gyámhatósághoz fordulni, ha arról szerez tudomást, hogy egy leányanyát állítólag akarata ellenére terhessége megszakítására kényszerítenek.

Bodóczky László, a perben érintett Alfa Magzat-, Csecsemő-, Gyermek- és Családvédelmi Szövetség. munkatársa - aki a bírósági perek kapcsán sajtónyilatkozatra jogosult - egyelőre nem tudta megerősíteni a hírt. Közölte: a szerdán kihirdetett ítélet írásba foglalása még hátravan, így azt nem ismeri.