Összeférhetetlen református lelkészek

Vágólapra másolva!
Várhatóan a délutáni órákban fogadja el a református egyház zsinata az összeférhetetlenségi törvényt, ami szigorúan szabályozná a református egyház a lelkészeinek közéleti szerepvállalását. A református zsinat alkotmánymódosítása nyomán az új törvény kimondaná: lelkész politikai pártnak tagja nem lehet.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a lelkész országgyűlési képviselőséget, polgármesterséget, belföldi közszolgálatot vállal, akkor arra az időszakra lelkészi szolgálata szünetel, így gondoskodni kell a helyettesítéséről. A helyettesítés csak egy évig tarthat, így utána már állandó lelkészt kell választania a gyülekezetnek, aki el tudja látni a hivatalát. Így aki képviselőségre adja a fejét, az elbúcsúzhat majd egyházi állásától.

Az új törvény szerint a lelkész szolgálati lakása elhagyására kötelezhető, ha szünetel az állása, valamint nem nyilatkozhat lelkészi címének használatával az, akinek lelkészi szolgálata szünetel.

A politizálni kívánó lelkipásztoroknak választaniuk kell a politika, vagy a lelkészi hivatásuk között - mondta Bölcskei Gusztáv püspök, a református zsinat elnöke. A lelkészek pártállása megosztja a híveket, valamint a képviselőség olyan elfoglaltságot és huzamosabb távollétet jelent a gyülekezettől, amely mellett jó lelkiismerettel nem látható el a lelkészi szolgálat - áll a módosítás indokolásában.

A zsinaton több felszólaló is alkotmányellenesnek minősítette az összeférhetetlenségi törvényt. A Dunamelléki Egyházkerület püspöke, id. Hegedűs Lóránt jelezte: az Alkotmánybírósághoz fordul a szabályozás miatt.

Jelenleg három református pap van az Országgyűlésben (ifj. Hegedűs Lóránt a MIÉP, Hörcsik Richárd a Fidesz, Szászfalvi László az MDF frakciójának tagja), valamint a szélsőjobboldali párt számos református lelkészt kíván indítani a jövő tavaszi választáson. Ráadásul Hegedűs Lóránt lelkész-képviselő számos radikális, kirekesztő megnyilatkozásával keltett megütközést a közvéleményben. A zsinat tegnap, zárt ülésen, heves viták után igeellenesnek és a református egyház tanaival ellentétesnek minősítette Hegedűs egy kerületi pártlapban megjelent antiszemita és kirekesztő cikkét, valamint felkérte a egyházkerületét - ahol a képviselő édesapja a püspök -, hogy szintén határolódjanak el a cikktől.

A zsinat dönteni fog az egyházi nyugdíjkorhatár csökkentéséről. Eszerint a 70. életévüket betöltőknek kötelező lenne nyugdíjba vonulniuk a korábbi 75 helyett. Ez érintené id. Hegedűs Lóránt püspököt is, mivel ő jövőre lesz 70 éves.

[origo]