Vágólapra másolva!
A Népszava értesülései szerint a Postabank meghitelezett a Magyar Televízió Rt.-nek 3,5 milliárd forintot, amelynek biztosítékául az MTV a jövőben hozzá befolyó műsorszolgáltatási díjat nevezte meg. Vagyis végső soron a tv2 lép törlesztőként az MTV helyére. Ennek ellenére a tv2-t sem szóban, sem írásban nem értesítették a megváltozott helyzetről.
Vágólapra másolva!

A köztévé egy 1997-es szerződés értelmében a tv2 műsorszolgáltatási díjának 70 százalékát - mintegy 8 milliárd forintot - éves részletekben kapja meg az Országos Rádió és Televízió Testületen keresztül. Az összeg egyharmadát a szerződéskötést követően már átutalták az MTV Rt. számlájára, a maradékot, valamivel több mint 5 milliárd forintot 2000-2006 között éves részletekben fizeti a kereskedelmi csatorna.

Ugyanakkor a köztévé elnöke Mendreczky Károly már a nyáron tudatta, hogy az MTV válságos gazdasági helyzete miatt értékesítené a díjat úgynevezett faktorálással. Ez anynyit tesz, hogy egy hitelezőtől előre felvenné az összeget, bár a tranzakció miatt az eredeti 5 milliárdos bevétel így 3 milliárdra csökken. (Ugyanakkor a faktorálás, vagyis követelés-engedményezés értelmében a visszafizető végső soron nem az MTV, hanem az, akitől valamilyen szolgáltatás fejében folyamatosan bevételekre számít.) Az MTV Rt.-ről közben világossá vált, hogy a csőd szélén áll, sem munkatársait, sem számláit nem tudta kifizetni.

A nyár elején megjelent sajtóhírek szerint a potenciális hitelezők elbizonytalanodtak, így a remélt összeget az MTV nem tudta megszerezni. Ennek ellenére a szóban forgó 3 milliárdot Mendreczky Károly, akkor még ügyvezető elnökként függetlenül attól, hogy az nem érkezett meg, bevételként elkönyvelte az MTV Rt. első féléves üzleti tervében, amely ez év januárjától júniusig tartó időszakot fedi. A Népszava információi szerint nem sokkal ezt követően, a nyár végén azonban a Postabank mégis úgy döntött, meghitelezi az összeget a csőd szélén álló intézménynek.

A Népszava úgy tudja, egy nyár végi, az MTV Rt. és a Postabank között létrejött szerződés értelmében a Postabank átutalt 3,5 milliárd forintot a köztévé számlájára.

Bakó Lajos, a kuratórium elnöke a Népszava kérdésére nem kívánt nyilatkozni az ügyben, mert mint mondta, ez üzleti titoknak számít. Hozzátette azonban: az ügy folyamatban van. Nem érthető Bakó elzárkózásának indoka, hiszen a Magyar Televízió állami intézmény és a Postabank többségi tulajdonával is az állam rendelkezik. Két állami szervezet közötti finanszírozási szerződés pedig nem minősülhet üzleti titoknak.

Az ügy két szempontból is kérdéseket vet fel. Mint ismert, a köztévé ősszel a parlament elé benyújtott éves beszámolójában feketén-fehéren leírták: külső segítség nélkül a televízió nem működtethető tovább. Bakó Lajos, a kuratórium elnöke az Országgyűlés a hetekben megtartott költségvetési bizottsági ülésén kijelentette: a 12,5 milliárdos költségvetési támogatás nélkül az év végére be kellet volna zárni az MTV-t. Tehát a Postabank augusztusban úgy adott hitelt a az MTV-nek, hogy nem tudhatta, a köztévé kap-e újabb támogatást vagy esetleg hónapokon belül csődbe megy. Tehát az MTV nem volt kifejezetten hitelképes intézmény a szerződés megkötésekor. Kérdés továbbá, hogy a tranzakcióról miért nem értesítették az ügyben igencsak érintett tv2-t. A pénzügyi tranzakció következtében alapvetően megváltozott a résztvevők helyzete, ugyanis ettől kezdve a kereskedelmi csatorna tartozik a Postabanknak a műsor-szolgáltatási díjjal. Pintér Dezső, a Tv2 elnöke lapunk kérdésére úgy vélte: különös, hogy minderről egy decemberi vasárnap délután kell értesülnie. A tv2-t ugyanis ez idáig sem szóban, sem írásban nem értesítették a történtekről. Pintér mint mondta: ha ez valóban úgy van, ahogy a lapunk tájékoztatta, akkor az rendkívül sok kérdést, köztük súlyosakat is felvet. Hozzátette: ezek gyors és alapos tisztázásra szorulnak.

Korábban:

Lassan halad a nyomozás az MTV-nél