Kanada sajnálja, a magyar kormány még gondolkodik

Vágólapra másolva!
Egy egyszeri belépésre jogosító vízumért 13 500 forintot kell fizetni a Kanadába utazó magyar állampolgároknak, valamint nem árt, ha van a kérelmezőnek magyarországi munkahelye, bankszámlája és visszaútra szóló repülőjegye. A magyar kormány a következő ülésén dönt az esetleges válaszlépésről, miután Kanada kedden újra kötelezővé tette a vízumot a magyar állampolgároknak.
Vágólapra másolva!

1998 óta összesen 8600, csak az idén 3500 magyar állampolgár folyamodott menekült státusért Kanadában, ami Ottawa számára elfogadhatatlanul magas szám. Az elfogadási ráta 8 és 15 százalék között mozgott. A vízumkényszer visszaállítása több más megoldási lehetőség áttanulmányozása után történt. Nagy szerepe volt a döntésben annak, hogy a kérelmek száma folyamatosan növekvő tendenciát mutatott - közölte a nagykövet. Martonyi János külügyminiszter és Pintér Sándor belügyminiszter több alkalommal folytatott eszmecserét kanadai partnereivel az ügyben, Kanada azonban nem talált más módot a probléma kezelésére - mondta a nagykövet. A vízumkötelezettség - az ígéretek szerint - nem fog hosszú időre szólni, bár nincs időhatár a lépés majdani megszüntetésére.

Szerdán vízumhivatal nyílt Kanada budapesti nagykövetségén, ahol a tájékoztatás szerint a kérelmek beadásának napján, vagy legkésőbb 24 órán belül kiállítják a vízumot. Utóbbi szólhat egyszeri beutazásra, adott időtartamra, illetve többszöri beutazásra, akár 5 éves időtartamra. Az elkövetkező napokban Kanadába utazók számára - tekintettel az átállásra és a közelgő ünnepekre - a vízumhivatal különleges nyitvatartási rend szerint fogadja ügyfeleit december 8-án szombaton, valamint december 9-én vasárnap is.

A vízum megkapásához érvényes útlevél, megfelelően kitöltött igénylőlap, két fénykép és a költségtérítés befizetése szükséges. Ez a vissza nem téríthető összeg egyszeri beutazásra jogosító vízum esetében 75 kanadai dollár (13 500 forint), többszöri beutazást lehetővé tevő vízumért ennek dupláját kell kifizetni. Kanada mást nem kér, ám a vízum kiadását megkönnyíti, ha a kérelmező rendelkezik a visszaútra szóló repülőjeggyel, magyarországi munkahellyel, bankszámlával. Azok a magyar állampolgárok még vízum nélkül léphetnek be Kanadába, akik december 7-én éjfél előtt érkeznek.

Kanada szeretné, ha Magyarország válaszlépésként nem vezetne be vízumkényszert a kanadai állampolgárokkal szemben, hiszen ők nem jelentenek semmiféle problémát beutazásukkal - mondta Marta Moszczenska.

A kormány a következő ülésén dönt arról, hogy Magyarország tesz-e válaszlépést Kanadával szemben a magyar állampolgárok számára bevezetett vízumkötelezettség miatt - derült ki Orbán Viktor miniszterelnök szokásos szerda reggeli rádióinterjújából. Kanada baráti állam, jó viszonyt ápolunk vele, jobb lett volna, ha erre a lépésre nem kerül sor - mondta a kormányfő.