Néma tüntetést tartottak a budapesti Blaha Lujza téren

Vágólapra másolva!
"Nők a változásért" mottóval szervezett néma demonstrációt a Nők a Közéletben Alapítvány, hogy felhívják a figyelmet a nők közéleti szerepvállalásának szükségességére. A szervezet e "néma kiállással" szeretné felhívni a figyelmet a magát családbarátnak minősítő kormány - szerinte - elfogadhatatlan tevékenységére.
Vágólapra másolva!

Az alapítványnál úgy vélik, hogy a néma demonstráció mindennél hangosabban jelzi: a kormány épp az átlag magyar családokért tette a legkevesebbet. A Blaha Lujza téren több más civil szervezet képviselőivel együtt szórólapokat osztogattak a járókelőknek, az érdeklődőkkel pedig elbeszélgettek.

Gurmai Zita, az alapítvány elnöke elmondta: több szocialista politikus is jelezte részvételi szándékát a rendezvényen. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon minimális, mindössze 8 százaléknyi a nők aránya a parlament képviselői között, holott az ország lakosságának 55 százalékát ők teszik ki.

Az alapítvány vezetője szerint több nőnek kellene közéleti szerepet vállalni, hogy a jelenleginél igazságosabb elosztás érvényesüljön, ne folytatódjon a társadalom éles kettészakadásának folyamata, és a nők megkapják az őket megillető jogokat. A mostani előtt már többször tartottak néma demonstrációt, először november végén a fővárosban, majd ezt követően Győrött, Dunaújvárosban és Cegléden. Egy hét múlva a Blaha Lujza téren ismét figyelemfelhívó demonstrációt rendeznek - mondta Gurmai Zita.