Vágólapra másolva!
Döntött az Országgyűlés a Nemzetőrségről. A törvényt Simicskó István, nemzetbiztonsági államtitkár terjesztette a Parlament elé. A törvény szerint a sorkatonai szolgálat megszüntetése után a 18 éves férfiaknak a katasztrófavédelmi feladatokra is bevethető nemzetőrséghez kell majd 2-3 hónapra bevonulniuk.
Vágólapra másolva!

A nemzetőrség létrehozását Simicskó István az [origo]-nak azzal indokolta, hogy a Parlament már korábban elhatározta a jelenlegi kötelező sorkatonai szolgálat megszüntetését, helyette azonban szükségesnek tartották valami új létrehozását. Ezt a feladatot egyrészt a hivatalos hadsereg látja majd el, ám a béke időben számos olyan feladat van, amit eddig a sorkatonák oldottak meg, például az árvizek idején a gátépítési munkákat. Ezen feladatokat a jövőben a nemzetőrök végzik el.

A jövőbeni nemzetőrség egyik feladata lenne továbbá a hadköteles korú fiatalok hazafias nevelése, továbbképzése. Egy esetleges fegyveres konfliktus esetén a nemzetőrség egyfajta területvédelmi és őrzés-védelmi feladatot láthatna el, de a nemzetőrség alapvető feladatai elsősorban katasztrófaelhárítási, segítségnyújtási, rendvédelmi teendőivel állnak majd összefüggésben.

Emellett a nemzetőrség tagjai két hónapos katonai alapkiképzést is kapnak, hogy adott esetben már felkészülten érje őket a fegyveres szolgálat. Szolgálati idejük alatt megtanulnak lőni, ejtőernyőzni, és nagy hangsúlyt fektetnek majd a technikai sportok elsajátítására - mondta Simicskó István.

A két hónapos szolgálatot követően, akik belemelegednek a nemzetőrségeskedésbe, azok a lakhelyükhöz legközelebbi szervezetnél folytathatnak szolgálatot. Ez lehet heti vagy havi rendszerességgel. Mivel a nemzetőrök fizetést nem kapnak, ezért különböző kedvezményeket vehetnek majd igénybe. Erről még nem rendelkezik a törvény, de ez várhatóan utazási kezdvezményeket, ÁFA-mentes vásárlásokat, továbbtanulási segítséget jelent.

A nemzetőrségnek célja az is, hogy a civil nemzetőrök kapcsolatot teremtsenek a hadsereg és a civil társadalom között.

Hogy a jövőbeni nemzetőrökről valami fogalmunk legyen, Simicskó István felrajzolta a nemzetőr kinézetét, aki várhatóan hasonló felszerelésben feszít majd, mint a jelenlegi sorkatonák, kézifegyverrel.

A politikai államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a nemzetőrség nem esne az Alkotmány keretein kívül, mivel megfelelő parlamenti kontrollal működik majd. Ez nem párthadsereg lesz, hanem a Parlament kétharmadának akarata szerint működő szervezet - jelentette ki Simicskó István. A nemzetőrség a Honvédelmi Minisztréium keretén belül működik majd.

A Nemzetőrség 1848-ban alakult meg először, a Batthyányi kormány áprilisi törvényei egyik pontjának megfelelően. A szervezet, ahová csak magyar férfiak léphettek be, feladata volt "a közbátorság fölötti őrködés". 1956-ban újjáalakult a nemzetőrség. Dr. Király Béla nyugállományú vezérezredes, a Nemzetőrség egykori főparancsnoka ezt a szervezetet a 48-as unokájának nevezte egy korábbi intejúban.

Kezdetben mind a két szervezet rendfenntartó szerepet végzett, aztán a hasonlóságot tovább folytatva, mindkettő külföldi agresszorok ellen fellépő honvédő szervezetté vált. Az '56-os események megtorlói különös figyelmet fordítottak a nemzetőrökre, akik közül többeket kivégeztek, mások elmenekültek az országból vagy megpróbáltak szürke, szocialista munkássá válni.

A nemzetőrségről szóló törvényt 205 igen, 122 nem és 3 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés.

Bohus Péter

Korábban:

Összefoglaló a kedden elfogadott törvényekről

Maratoni szavazással zár az Országgyűlés