Több törvényt fogadtak el ma, mint eddig az őszi ülésszak során

Vágólapra másolva!
Összesen 39 törvényjavaslatról döntött a parlament kedden. A képviselők elfogadták többek között a sokat vitatott kórháztörvényt. Emellett a keddi döntések értelmében jelentősen szigorodik a Btk., létrehozzák a Nemzetőrséget, bővítik a vagyonnyilatkozatra kötelezettek körét. A képviselők elfogadták az e-kereskedelemről szóló törvényt, a Gripenek bérleti szerződéséről szóló határozati javaslatot és a zsebszerződések elleni törvénycsomagot is.
Vágólapra másolva!

Kedden elfogadta a parlament a sokat vitatott kórháztörvényt. A jogszabályt 188 képviselő támogatta, 154-en szavaztak nemmel, öten tartózkodtak. A jogszabály szerint szinte teljes körűvé válhat a magánosítás a háziorvosi szolgáltatásban és a fogászati alapellátásban, azaz a háziorvosok, fogorvosok a saját rendelőjükben fogadhatják majd a betegeket, a szakrendelők és a kórházak jelentős része pedig közhasznú társasággá alakulna.

Elfogadták a kórháztörvényt

Jelentős támogatással szintén elfogadta a parlament a a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását. A módosításokat elsősorban az Európai Unióhoz való csatlakozáshoz szükséges jogharmonizáció, valamint a bűnözés terén bekövetkezett változások indokolják. A módosítás után a bűnszervezetben elkövetett bűncselekményért elítéltek nemcsak kétszeres büntetési tételre számíthatnak, hanem büntetésüket fegyházban kell letölteniük, nem bocsáthatók feltételes szabadságra, és nem is függeszthetik fel büntetésüket.

Elfogadták az elektronikus kereskedelemről szóló törvényt

283 igen, 33 nem szavazattal, 8 tartózkodás mellett a parlament december 18-án elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely az elektronikus kereskedelem jogi hátterét, ezen belül is elsősorban az interneten létrejött szerződések követelményeit, a szolgáltatók felelősségét és a fogyasztói jogok védelmét szabályozza.

Elfogadták a Btk. jelentős szigorítását

Az Országgyűlés 201 igen szavazattal, 109 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett elfogadta a harcászati repülő erők fejlesztéséről szóló határozati javaslatot kedden. A határozat szerint 14 darab Gripen vadászrepülőgépet bérel a magyar állam a honvédség részére.

Jöhetnek a Gripenek

Döntött az Országgyűlés a Nemzetőrségről. A törvényt Simicskó István, nemzetbiztonsági államtitkár terjesztette a Parlament elé. A törvény szerint a sorkatonai szolgálat megszüntetése után a 18 éves férfiaknak a katasztrófavédelmi feladatokra is bevethető nemzetőrséghez kell majd 2-3 hónapra bevonulniuk.

Nemzetőrök békében, kedvezményekkel

Elfogadták a képviselők a NATO irányítása alatt végrehajtott balkáni katonai békefenntartó műveletekhez történő magyar hozzájárulásról szóló parlamenti határozatot. A kormány ezután parlamenti jóváhagyás nélkül hajthat végre átcsoportosításokat a balkáni magyar kontingensek között. A határozat értelmében a műszaki kontingens helyett konkrét katonai feladatok végrehajtására alkalmas, erősebb felszerelésel ellátott egységeket vezényelnének a Balkánra.

Szabad kezet kapott a kormány a balkáni katonák ügyében

Az Országgyűlés keddi ülésén elfogadták a Nemzeti Földalapról szóló törvényt, valamint módosították a termőföldről, valamint a földrendező és földkiadó bizottságokról szóló törvényt. A koncepciót a kormány a zsebszerződések felszámolása, az agrártermelők termőföldszükségleteinek kielégítése és a családi gazdaságok megszilárdítása érdekében dolgozta ki.

Elfogadták a zsebszerződések elleni törvénycsomagot

Újabb regimenttel bővül azoknak a köre, akik a jövőben vagyonnyilatkozatot kötelesek tenni. Közöttük a köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság tagjai, a polgármesterek. A helyi képviselőknek még a családtagjait is megnyilatkoztatja a törvény.

Bővül a vagyonukról nyilatkozók köre

Jövőre már Magyarországon is elismernek minden, külföldön elismert végzettséget, legyen szó akár alap-, közép- vagy felsőfokú végzettséget tanúsító okairatról is. Az Országgyűlés elfogadta a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló törvényt.

Elismerik a külföldi bizonyítványokat Magyarországon

Elbukott a médiatörvény módosítása

Korábban:

Maratoni szavazással zár az Országgyűlés