Halász János lett a kulturális államtitkár

Vágólapra másolva!
Az elítélése miatt lemondott Várhegyi Attila helyett Halász János lett a kulturális minisztérium új államtitkára. Halász szakterülete a civil szféra, ami eddig jórészt hiányzott a kulturális tárca szemléletéből, de a ciklusból hátralévő rövid idő miatt nem valószínű, hogy komoly változást hoz a kinevezés.
Vágólapra másolva!

Halász János 1998-ban közszereplőként ismeretlenül került be az Országgyűlésbe, Debrecen egyik képviselőjeként. Az elmúlt csaknem négy évben fokozatosan emelkedett az ázsiója a frakcióban, végül - kinevezéséig - a képviselőcsoport szóvivője volt. Ebben a minőségében sem változtatott halk, béketűrő hangvételén.

Halász JánosHalász a civil szférával, a társadalmi szervezetekkel kapcsolatosan volt nagyon aktív. Alelnöke volt az Országgyűlés illetékes bizottságának, és több törvényjavaslatot is jegyzett a témában. Éppen kedden fogadta el a Ház a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásáról szóló törvényhez kapcsolódó módosítását (ezt Koltai Ildikóval együtt adta be), és számos módosító javaslatot csatolt ahhoz a törvényhez, amelynek alapján január 1-től jóval gyorsabb és egyszerűbb lesz az alapítványok bejegyzése.

Halász korábban maga is végzett önkéntes munkát civil szervezetben, amikor részt vett a derecskei nonprofit rádió működtetésében - a rádió azonban elvesztette frekvenciaengedélyét, már Halász képviselősége idején.

Halász János kinevezését tegnap írta alá Orbán Viktor miniszterelnök. Az előző államtitkár, Várhegyi Attila azért távozott, mert a bíróság hanyag kezelés miatt első fokon pénzbüntetésre ítélte, és nem kívánta az ügy erkölcsi súlyával a kormányt terhelni. Várhegyi jelenleg országgyűlési képviselő és a Fidesz országos választmányának elnöke.

A kulturális miniszter jelenleg Rockenbauer Zoltán, Halász az ő helyettese is lesz egyben.

Halász János honlapja

Korábban:

Halász János lehet Várhegyi utóda

Miután elítélték, lemondott Várhegyi Attila