<P class="MsoNormal">Varga elfogadhatatlannak tartja az éhségsztrájkot

Vágólapra másolva!
Varga Mihály pénzügyminiszter, Kunmadaras országgyűlési képviselője megérti az kunmadarsiak elkeseredését, de elfogadhatatlannak tartja éhségsztrájkjukat. A település vezetői a volt szovjet repülőtér tulajdonjogi rendezését követelik.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály pénzügyminiszter, a térség országgyűlési képviselője az [origo]-nak azt mondta, megérti a kunmadarasiak elkeseredését, de elfogadhatatlannak tartja az éhségsztrájkot. "Ez a tiltakozás rendkívül szerencsétlen formája. Ha befejeznék az éhségsztrájkot, akkor lehetne megoldást keresni. Amíg tárgyalás helyett éhségsztrájkolnak, megmerevednek a frontok." Vargának mint kormánytagnak sem szimpatikus az éhségsztrájk. "Ha most a kormány valamilyen rendeletet hozna a repülőtér ügyében, akkor holnaputántól országszerte éhségsztrájkokkal próbálnának a polgármesterek döntéseket kikényszeríteni."

Varga Mihály már hétfőn, a sztrájk kezdetén ígérte, hogy meglátogatja a kunmadarsiakat. Eddig erre nem volt ideje, és nem tudta most sem megmondani, hogy mikorra tervezi az utazást. "Ahogy időm és energiám engedi, néhány napon belül személyesen is találkozom velük." - mondta. A sztrájk óta először csütörtök reggel beszélt telefonon a polgármesterrel, egy a Napkelte című TV műsor szervezésében.

Varga szerint a helyzetet bonyolítja, hogy a települési lakói sem egységesek. "Mint képviselő azt a megoldást fogom támogatni, amit a helyiek akarnak. Igyekszem segíteni, de egy kicsit bizonytalan vagyok, a lakók alig szólaltak meg. Ma hallottam, hogy néhányan aláírásgyűjtést kezdtek, azt követelve, hogy hagyják abba az éhségsztrájkot, és üljenek inkább tárgyalóasztalhoz. Ezért azt érzem, hogy megosztott a település."

A pénzügyminiszter szerint jó megoldás lenne, ha készülne egy hasznosítási terv, ami helyi vállalkozók bevonásával új munkahelyeket teremtene. Varga emlékeztetett rá, hogy az ÁPV Rt. egyik fő kifogása az önkormányzat igényeivel szemben az volt, hogy nem készítettek megfelelő rendezési tervet. Márki Sándor polgármester azonban ezt megalapozatlan vádnak tartja, mert szerinte értelmetlen költeni a tervre, ha teljesen bizonytalan, ki hasznosíthatná az ingatlant.

Szerdán az ÁPV Rt. feljelentést tett az ügyben a Jász-Nakun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányásgon ismeretlen tettes ellen, az 1997-99 közötti visszaélések miatt, amelyek a vitatott repülőtér részeinek bérbeadásával kapcsolatosak. Azért most tett feljelentést a vagyonkezelő az évekkel ezelőtti ügyben, mert csak most jutottak olyan információkhoz, amelyek bűncselekményre utalnak. A helyi képviselők nem félnek a nyomozástól, szerintük minden esetben szabályosan jártak el, és korábban, a sztrájk előtt az ÁPV Rt. nem emelt kifogásokat ezekben az ügyekben. Varga Mihály megérti az ÁPV Rt-t is, mert mint mondta, "egy állami szervezetnek kötelező feljelentést tennie, ha visszaéléseket gyanít."

Korábban:

A kunmadarasi éhségsztrájkolók nem szőkítettek olajat

Csalással vádolja az ÁPV Rt. az éhségsztrájkolókat

Több településről is csatlakoznának az éhségsztrájkhoz

A megállapodásig éheznek Kunmadarason

Fórum:

Bosszút áll az ÁPV Rt.