Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Folyamatosan emelkedik a Duna vízszintje

Vágólapra másolva!
Mivel vasárnap is folyamatosan emelkedett a Duna vízszintje, lezárják az összes budapesti rakpartot. A budai alsó rakpart Margit híd és Mozaik utca közötti szakaszát már szombat este lezárták, de vasárnap délután öttől a Margit híd - Lágymányosi híd közötti részt is lezárják. Ráadásul a pesti oldalon sem lehet este héttől közlekedni az alsó rakparton. A Duna vízszintje ugyanis 634 centiméter volt vasárnap délben a fővárosban, vagyis több mint ötven centit emelkedett a vízszint szombat délután óta.
Vágólapra másolva!

A Duna vízszintje folyamatosan emelkedik, vasárnap délben Budapesten 634 cm magas volt. A budai alsó rakpart legmélyebben vezető szakaszát - a Margit híd és a Mozaik utca között - már szombat este kilenckor lezárták, a teljes budai rakpart lezárására vasárnap délután kerülsor. A pesti alsó rakpartot pedig este héttől zárják le.

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna szigetközi szakaszán, Dunaremete és Vének között. A Duna magyarországi szakasza várhatóan vasárnap délután tetőzik. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon arról tájékoztatták az [origo]-t, hogy a töltések erősek, így várhatóan nem okoz majd jelentős kárt az utóbbi tíz év legnagyobb dunai árhulláma.

Nagybajcsnál már 662 centimétert mértek, ez tette szükségessé a Dunaremete és Vének közötti Duna szakaszon a készültség szigorítását. Győrben a múlt héten még 2 méteres volt a Duna, szombat délelőtt azonban 510 centit mértek. A legmagasabb vízállás várhatóan 6 és fél méter lesz. A folyó áradása miatt készültségbe helyezték az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság védelmi osztagát. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkájának segítésére a Szolnoki vízügyi Igazgatóságtól 30 ember érkezett. Az erősítés az őrszolgálat mellett, a vízhozam mérésben, az uszadék szedésben, és a homokzsáktöltésben segít.

A harmadfok folyamatos figyelőszolgálatot jelent, és felkészülést a tényleges beavatkozásra, ennél a vízszintnél ugyanis már megjelenhetnek a fakadó vizek, és a kisebb buzgárok.

A tetőzést Nagybajcsnál a vasárnap esti órákra várják, 750 centiméterrel. Ez megközelíti az 1991-es árvíz során mért legmagasabb értékeket.

Szombaton este 6 órától másodfokúra emelték a készültséget a Mosoni-Duna bal partján, Vének és Győr között, továbbá a Lajtán Mosonmagyaróvár és Hegyeshalom között.

Korábban:

Hétvégén elöntheti a Duna az alsó rakpartokat

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről