Éjjel tetőzik a Duna Budapesten

Vágólapra másolva!
Jelenleg Komáromnál és Esztergomnál tetőzik a Duna. A budapesti tetőzés ma éjszakára várható. Győrnél és a Szigetközben már apad a folyó. Az árhullám várhatóan a hónap végére éri el az országhatárt.
Vágólapra másolva!

Komáromnál és Esztergomnál is tetőzik a Duna. A budapesti tetőzés időpontja és a várható vízállás - miután csak becsülni tudják - folyamatosan változik. A legutóbbi hírekkel ellentétben a korábban jelzett 780 centiméteres vízállás mégsem csökken 10 centiméterrel.

Fotók: Barakonyi Szabolcs

Az áradás mérséklődésére utal, hogy Komáromnál a tetőzés 706 centiméter, ami az előre jelzettnél 4 centiméterrel alacsonyabb. A Duna fővárosi szakaszán Buda északi és a margitszigeti védvonalon harmadfokú készültséget, a pesti oldal nagy részén pedig másodfokú készültséget tartanak.

Budapesten a folyó vízállása délelőtt 763 centiméter volt. 1991-ben a mostani tetőzéskor várható vízállásnál három centiméterrel magasabban volt a víz. 1965-ben pedig 845 centiméterrel tetőzött a folyó, de ez sem okozott komoly problémát - tájékoztatta az [origo]-t az Országos Vízügyi Igazgatóság ügyeletese. Az áradás az országhatárt, Mohácsot valószínűleg a hónap végére érheti el.

Budapest 90 kilométer hosszú árvédelmi vonalain az éjszaka is dolgozott a figyelőszolgálat. Egyúttal folyamatosan magasították az árvízvédelmi kapukat, amelyek most már lehetővé teszik, hogy a víz 8 méteres szintjéig biztonságos védelmet nyújtsanak a főváros lakosságának. A fővédelmi vonalak mögött összegyűlt csapadékvizet és a lezárt szennyvízcsatornák vizét 87 szivattyútelep emeli át a Dunába - mondta az MTI-nek Szilágyi Mihály, az árvízvédelem budapesti operatív törzsének vezetője.

Bezárták a margitszigeti Hajós Alfréd uszodát

Aki teheti, hagyja otthon az autóját, és tömegközlekedéssel induljon útnak, mert a lezárt rakpartok miatt a szokásos forgalmat sem tudja lebonyolítani a város - szólította fel hétfői sajtótájékoztatóján Budapest polgárait Demszky Gábor főpolgármester, aki biztosította a lakosokat arról, hogy senkinek sem keletkezik vagyoni kára az árvízből, mivel hasonlóan magas vízállást 1991 tavaszán sikerrel kivédett a főváros.

A főváros legveszélyeztetettebb területe a Római-part, ahol sok épület áll a hullámtérben, a gátakon kívül. Itt a Polgári Védelem irányítja a védekezést, mintegy kétszáz ember vett részt a védelem előkészítésében.

Szombatig zárva a rakpartok

Fónagy János közlekedési és vízügyi miniszter szerint az árhullám elhúzódó lesz, mivel az Alpokban az esőzés nem szűnt meg. Budapesten szerdán 780 centiméteres tetőzéssel számolnak a szakemberek, plusz-mínusz 20 centiméteres eltéréssel, a gyakorlatban ez annyit jelent, hogy kb. 1,5 méter víz lesz az alsó rakparton. A védőművek kielégítő állapotban vannak, a Duna mentén végig, a tartalék anyagok mindenütt rendelkezésre állnak - idézte a minisztert az MTI.

Lezárták a 11-es főutat

Visegrád és Dömös között lezárták a 11-es főutat, valamint a Szentendrei-szigeten a Tahitótfalut Kisoroszival összekötő utat a Duna magas vízállása miatt hétfőn délután 4 órakor.

Korábban:

A Sportuszoda áradás miatt zárva

Ajánlat:

Felvételek az áradó Dunáról