Társasház lehet a Gellért Szálló épülete

Vágólapra másolva!
Társasházzá kívánja alakítani a főváros a különböző tulajdonban lévő Gellért Szállót és Gellért fürdőt. Mindkettő eredeti funkciójában működne tovább. A szállót üzemeltető cég a tulajdonviszonyok rendeződése után ki akarja bérelni a fürdőt a fővárostól. Így azonban az is elképzelhető, hogy a fürdőző közönség idővel kiszorulhatna a Gellértből - aggódnak szakértők.
Vágólapra másolva!

Várhatóan közgyűlési határozat születik csütörtökön arról, hogy az azonos ingatlanon lévő, fővárosi tulajdonú Gellért fürdő és a magántulajdonban álló Gellért Szálló társasházként működjön a jövőben. A jelenleg osztatlan közös tulajdonban álló ingatlan tulajdonjogi helyzete így hosszú évek után végre rendeződhetne - derül ki a csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés elé kerülő előterjesztésből.

A cél az, hogy a tulajdonosok ezentúl korlátozás nélkül rendelkezhessenek a saját kizárólagos használatukban lévő tulajdonukról. Könnyebben lehetne például felújításokba kezdeni. A társasházi alapító okirat alapján a főváros, illetve a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. tulajdoni aránya 80, míg a Danubius Részvénytársaságé 20 százalék lesz - folytatódik az előterjesztés. A törvény alapján az épület szerkezeti elemei közös tulajdonba kerülnek, és azok felújítása esetén a tulajdonostársak a tulajdoni hányaduk arányában állják a költségeket.

A továbbiakból kiderül, hogy a Danubius Rt. - amint tiszta lesz a tulajdonjogi helyzet - hosszú távra ki szeretné bérelni a fürdőt. Határozat született arról is, hogy a főpolgármesternek december 31-ig ki kell dolgoztatnia az ingatlan hosszú távú üzemeltetési koncepcióját, és javaslatot kell tennie a fürdő hsznosításáról.

A Városházán az [origo]-nak egy magát megnevezni nem kívánó szakértő elmondta, hogy a tervezett bérleti szerződés többeket aggodalommal tölt el. Nehezen lehet ugyanis garantálni, hogy - az immár az egész komplexumot használó cég - ne emelje a csillagos égig az amúgy is borsos árakat, vagy ne alakítson ki exkluzív fürdőszállót. A Gellértben már ma is szinte csak külföldieket látni, de a gyógyfürdőbe járhatnak beutaltak is.