Összesen másfél millió bírságot róttak ki cigizés miatt

Vágólapra másolva!
Az év első negyedévében másfél millió forint bírságot szabtak ki a dohányzókat figyelő ÁNTSZ-kommandók. Azokat a cégeket bírságolták meg, ahol nem jelöltek ki megfelelő dohányzóhelyiséget és azokat a dohányosokat is megbüntették, akik nem a kijelölt helyeken cigarettáztak.
Vágólapra másolva!

Közel ötezer munkahelyen, áruházban, egészségügyi intézményben, iskolában, postán jelentek meg az év első negyedévében az ÁNTSZ-kommandók. 51 helyen szabtak ki egyenként maximum 100 ezer forintos bírságokat. Az ÁNTSZ munkatársai nem figyelmeztetik előre a cégeket, ahol ellenőrzést akarnak tartani, de miután megérkeznek, általában a cég vagy intézmény igazgatójával együtt sétálnak végig az épületen. Néhány személyes, kis cégektől kezdve multinacionális vállalatok magyarországi központjaiban tartottak ellenőrzéseket - mondta az [origo]-nak Szabó Enikő, a dohányzást felügyelő ÁNTSZ-kommandók felelőse.

Az ÁNTSZ emberei arra figyelnek, hogy a törvénynek megfelelően kijelöltek-e dohányzó helyiségeket, és ha igen, akkor valóban ott cigarettáznak-e a dohányosok. Körülbelül 20 esetben bírságoltak azért, mert nem jelöltek ki dohányzóhelyiséget, de olyan eset is előfordult, amikor csak figyelmeztették a céget a hiányosságokra, de nem szabtak ki bírságot. Például ez történt azokon a helyeken, ahol a cég megpróbált megfelelni a törvénynek, kijelölt egy helyiséget, de például nem szellőzött a dohányzószoba, ilyen esetekben egy határozatot adott ki az ÁNTSZ, amiben egy rövid határidőt szabott meg arra, hogy mikorra kell megfelelni a törvény követelményeinek.

Az ÁNTSZ csoportjai az év első negyedévében elsősorban szúrópróbaszerűen jelentek meg a cégeknél, intézményeknél, a most tartó második negyedévben pedig inkább az ÁNTSZ-hez érkezett panaszok alapján keresik fel a cégeket.

Korábban:

ÁNTSZ-kommandók vadásznak a tiltott helyen cigizőkre

A cégek kétharmadánál nincs dohányzóhelyiség