Átmentek a miniszterjelöltek

Vágólapra másolva!
Sorozatos bizottsági üléseken hallgatták meg szerdán az új, MSZP vezette kormány miniszterjelöltjeit. A testületekben valamennyi miniszterjelöltet támogatott az új kormánytöbbség. A fideszes képviselők általában nemmel szavaztak vagy tartózkodtak. 
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés területfejlesztési bizottsága támogatta Kiss Elemér jelölését a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) irányító miniszteri posztra, valamint Csillag Istvánt a Gazdasági Minisztérium élére. A bizottság MSZP-s és SZDSZ-es tagjai mellettük voksoltak, míg a Fidesz és MDF képviselői tartózkodtak a szavazáson.

Kiss Elemér bizottsági meghallgatásán elsősorban a területfejlesztési tervekről, feladatokról beszélt. Elmondta, hogy megtartanák a régiók jelenlegi határait, és erősítenék szerepüket. A tervek szerint a régiós önkormányzatok fokozatosan átvennék a megyei önkormányzatok szerepét. A régiók mellett a kistérségek fejlesztését is fontosnak tartja a miniszteri poszt várományosa. Kiss Elemér hozzátette: a földművelésügyi és a gazdasági minisztérium területfejlesztési feladatai is leendő hivatala tevékenységi körébe kerülnének.

A kialakuló gazdasági tárca feladatköre kapcsolódik a területfejlesztés minden ügyéhez - mondta a meghallgatáson Csillag István, aki hozzátette: a kormány tervében szerepel, hogy négy évre átfogó gazdasági fejlesztési programot dolgozzon ki, amivel tervezhetővé tennék a területfejlesztési források keletkezését is.

Az Országgyűlés Oktatási és Tudományos Bizottsága szerdai ülésén 11 igen szavazattal 9 ellenében támogatta Magyar Bálint kinevezését az oktatási tárca élére. A leendő miniszter azt ítélte a legfontosabbnak, hogy az oktatáspolitikai kérdésekben a döntések széles körű konszenzus alapján szülessenek, valamint az oktatásban dolgozók szeptemberben megvalósuló átlagosan 50 százalékos béremelését.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszterjelöltet 11 igen és 10 nemmel támogatta a honvédelmi bizottság, a nemzetvédelmi pedig hat igen és öt tartózkodás ellenében. Juhász az önkéntes-hivatásos haderő mielőbbi bevezetését, a civil kontroll erősítését, az átláthatóbb működést, a haderő társadalmi megbecsülésének erősítését ígérte, illetve azt, hogy a haderő legyen alkalmas a NATO-tagságból fakadó feladatok végrehajtására is.

A mezőgazdasági bizottság Németh Imre jelölését is jóváhagyta 12-7 arányban a mezőgazdasági tárca élére. A leendő agrárminiszter szellemiségében és szakmai tartalmában is új agrárpolitikát ígért, amelynek legfontosabb célja az élelmiszerfogyasztók elérhető áron való ellátása egészséges élelmiszerrel, és tisztes jövedelem, valamint megélhetés biztosítása az ágazatból élők számára.

Lamperth Mónika belügyminiszteri jelölését elfogadta az önkormányzati és rendészeti bizottság az ellenzéki képviselők tartózkodásával. Az új belügyminiszter megelőzésre tenné hangsúlyt, ennek keretében egy törvényjavaslatot nyújtanak be a bűnmegelőzésről. A büntetések szigorítása helyett - a megelőzés mellett - a bűnüldözés hatékonyságát és önkormányzatok szerepét is növelné.

Ellenszavazat nélkül támogatta az integrációs bizottság (az ellenzék tartózkodott) Kovács László külügyminiszteri megbízatását. A szocialista pártelnök történelmi jelentőségű feladatnak nevezte az euroatlanti integráció befejezését, valamint a térség stabilitásának erősítését és a határon túli magyarokkal való törődést.

Tizenkét igen szavazattal tíz tartózkodás ellenében elfogadta az egészségügyi bizottság Csehák Judit jelölését az egészségügyi és szociális tárca élére, aki idézte az MSZP által meghirdetett jóléti rendszerváltás egészségügyi programjának mottóját: senki ne legyen beteg azért, mert szegény; senki ne szegényedjen el azért, mert beteg.

A kulturális bizottság MSZP-s és SZDSZ-es képviselő támogatásával, a fideszesek ellenében (az MDF-es képviselők tartózkodtak) fogadta el Görgey Gábor jelölését a kulturális tárca élére. Olyan kulturális minisztériumot szeretnék vezetni, ahol csak az érték számít - hangoztatta a miniszterjelölt, aki szerint olyan környezetet kell kialakítani, amely a kultúra minden képviselője számára a lehető legalkalmasabb feltételeket teremti meg.

Az alkotmányügyi bizottság 14-13 arányban javasolta Bárándy Pétert az igazságügyi tárca élére. A költségvetési bizottság László Csabát támogatta a pénzügyminiszteri posztra 15 igen és és nyolc nem szavazattal. Jánosi György jelölését pedig 11-10 arányban hagyta jóvá az ifjúsági és sportbizottság.

Ma összesen tizenkét miniszterjelöltet hallgatnak meg, illetve szavaznak jelölésének támogatásáról a különböző bizottságok. A parlament május 27-én hétfőn szavazhat az új miniszterek kinevezéséről.