A parlament előtt a száznapos program

Vágólapra másolva!
A kormány a száznapos programjához szükséges törvénymódosításokról döntött pénteki ülésén. Ezek szerint adómentessé válik a minimálbér, 50 százalékos béremelésben részesülnek többek között a közalkalmazottak és a pedagógusok, és a nyugdíjasok megkapják 19 ezer forintos egyszeri juttatásukat. Emellett megszüntették az Országimázs Központot, és kezdeményezték a a termőföldről szól törvény módosítását. A javaslatcsomagot kedden terjesztik a parlament elé.
Vágólapra másolva!

A választási programban ígért száznapos program végrehajtásához szükséges törvénymódosító csomagot fogadta el ma a kormány - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő. A módosító csomagot kedden terjeszti a parlament elé a kormány. Ebben szerepel az egyszeri 19 ezer forintos juttatás a nyugdíjasoknak, illetve az 50 százalékos béremelés, melyet a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók és az összes közalkalmazott egyszerre kap meg, illetve a költségvetésen kívüli, de hasonló munkakörben dolgozók is megkapják ezt a béremelést.

A csomagban szerepel a minimálbér szeptember 1-től történő adómentessé tétele, illetve a termőföldről szóló törvényt módosítása is. A szőlő és a bor kikerül a jövedéki termékek köréből, emellett megszüntetik az Országimázs Központot, és a kasszában talált pénzt az ingyenes gyermekétkeztetésre fordítják.

A kormány döntött arról is, hogy 2002 augusztusától minden augusztusban iskolakezdési támogatáskén kéthavi családi pótlékot adnak minden szülőnek, és 30 százalékkal megemelik az ösztöndíjakat. A javaslat szerint megszüntetik a tévé-előfizetési díjat. Az így kieső bevételek pótlását júliusra, augusztusra és szeptemberre egyelőre a kormány vállalta magára. A finanszírozásról véglegesen a médiatörvény módosításával döntenek.

MFB: végkielégítés helyett felelősségre vonás

Medgyessy Péter kormányfő emellett azonnali ÁSZ-vizsgálatot kért az MTV esetében. Kezdeményezték továbbá a Magyar Fejlesztési Bank és a Millenáris Kht. gazdálkodásának átvizsgálását. Az MFB-vezetők végkielégítésével kapcsolatban Gál J. Zoltán kormányszóvivő azt mondta, hogy végkielégítés helyett felelősségre vonás lenne indokoltabb, mivel a bank az elmúlt négy évben veszteségesen működött, és vezetői a hírek szerint törvénysértéseket követtek el. A szóvivő közölte: felülvizsgálják a bank volt vezetőinek munkaszerződéseit, és jogszabállyal kívánják megakadályozni, hogy állami bankoknál ilyen nagy összegű béreket állapítsanak meg.

Ami a törvénymódosító csomagból most kimaradt, azt önálló képviselői indítványként nyújtják be a parlament elé, mint például a munka törvénykönyv módosítását. Az EU-csatlakozási feltételek javításáról jelenleg is folynak a tárgyalások, és az Orbán-Nastase paktum felülvizsgálatával kapcsolatban bejelentették, hogy előkészület alatt áll Medgyessy Péter romániai utazása.

Száznapos program: 150 milliárd

László Csaba pénzügyminiszter a törvénymódosítások pénzügyi hátteréről tájékoztatta a kormányt. Elmondta, hogy a fedezetet a költségvetési törvény módosításával teremtik meg, de nem kívánják növelni az államháztartás hiányát. A miniszter szerint a száznapos program körülbelül nettó 150 milliárd forintba kerül majd.

László Csaba beszámolt még arról, hogy tervezik az államháztartási törvény módosítását, visszaállítják a felügyelőbizottságot a jegybanknál, és a Magyar Fejlesztési Bank esetében úgy változtatják meg a törvényt, hogy ne tudja kikerülni a közbeszerzési eljárásokat. Emellett új menedzsmentet is kialakítanának az MFB-nél, és a vállalkozói vagyonkezelést átadnák az ÁPV Rt.-nek. Az erről szóló törvénymódosításokon jelenleg az utolsó simításokat végzik - mondta a pénzügyminiszter, majd hozzátette a tervezettnél egy hónappal korábban vezetik be a minimálbér adómentességét.

Új illetménytábla, megemelt családi pótlék

Kiss Péter foglalkoztatási miniszter az új egységes illetménytábláról számolt be. A változtatás 360 ezer embert érint, Kiss szerint a jövőben 50 és 350 ezer forint közötti béreket kapnak majd a közalkalmazottak.

Csehák Judit egészségügyi és szociális miniszter elmondta, hogy a 13. havi családi pótlék összesen több mint 11 milliárd forinttal terheli meg a költségvetést. A miniszter beszámolt arról is, hogy szeptembertől 20 százalékkal növelik meg a családi pótlék összegét, amely 7 milliárd költségvetési forintot jelent. A miniszter elmondta, hogy az anyasági támogatást 2003. január 1-től 50 százalékkal megemelik, illetve ikrek esetében nem három-, hanem hatéves korig kap a szülő gyedet, illetve megduplázzák a gyes összegét is. Távlati terveik között ezen emelések reálértékének megtartása szerepel, illetve hogy a jövőben a gyes, a gyed és az ápolási díj összegét a minimálbérhez igazítsák - közölte a miniszter. A kormány arról is döntött, hogy a hiányzó gyógyszerkeretet 46 milliárd forinttal kipótolják.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő az átalakított, plazmatévés sajtóteremben elmondta még, hogy a kormány elfogadta az igazságügyi minisztérium javaslatát az ítélőtáblákra vonatkozóan. E szerint 2003. január 1-től Budapesten, Pécsen és Szegeden állítanak fel ítélőtáblát. Ezek 2003 júliusától már működhetnének is.