Vágólapra másolva!
A valaha a Honvédelmi Minisztérium kezelésében álló Zichy-kastélyt a kormányváltást követően a Magyar Állam évi egy forintos bérleti díjért adta át a Bayer Zsolt nevével fémjelzett Trianon Múzeum Alapítvány részére. Az új honvédelmi miniszter már bekérette az iratokat és vizsgálódik, miképpen módosíthatná az ügyletet.
Vágólapra másolva!

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter az [origo]-nak elmondta, hogy a Bayer Zsolt nevével fémjelzett Trianon Múzeum Alapítvány szerezte meg tíz évre a valaha a Honvédelmi Minisztérium kezelésében álló várpalotai Zichy-kastélyt a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól. Az évi egy forintos bérleti-díj és az időzítés miatt a miniszter vizsgálatot indított az ügyben.

Eközben az alapítvány beköltözött a várpalotai műemlék épületbe, ahol múzeumot kívánnak létrehozni a kárpát-medencei magyar vonatkozású emlékek és a Trianoni békeszerződés előzményeinek és következményeinek bemutatására. Bayer Zsolt az [origo]-nak azt mondta, hogy nem tartja szerencsétlennek az időzítést, hiszen noha az alapítványt csak tavaly decemberben jegyezték be, a kastélyt 2 éve próbálják megszerezni az illetékes intézményektől. Az alapítványban tisztséget vállalt Romsics Ignác történész is.

Az egy forintos díjjal kapcsolatban Bayer azt mondta, hogy ez csupán részlet, hiszen a szerződésben vállalták, hogy kifestik és a múzeum számára alkalmassá teszik az épületet (jelenleg például fűtés sincs - állítja Bayer), ami becslése szerint több tízmillió forintba kerülhet. Ráadásul nem kuplerájt nyitnak, mert akkor valóban indokolatlan lenne az összeg, hanem múzeumot, amelyet a diákok a tervek szerint ingyen látogathatnak majd - jegyezte meg a jobboldali publicista.

Arra a kérdésre, hogy honnan lesz az alapítványnak pénze, Bayer azt mondta: pályázni fognak.