Az MFB-elnök fontolgatja a fellebbezést

Vágólapra másolva!
Baranyay László még nem döntötte el, hogy munkaügyi bírósághoz fordul-e menesztése miatt. Kedden újságíróknak azt mondta, hogy a bank és Defend akciói nem számítanak megfigyelési ügynek.
Vágólapra másolva!

Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank hétfőn menesztett elnök-vezérigazgatója szerint nem helytálló és nem is jogszabályszerű elbocsátása, ezért jogászokkal folytat konzultációt, hogy a munkaügyi bírósághoz forduljon-e - mondta az [origo] kérdésére a keddre összehívott sajtóbeszélgetésen. A fellebbezésre 30 nap áll rendelkezésére.

A menesztésével kapcsolatos konkrét vádra, amely szerint kötvénykibocsátással a banknak 1,5 milliárd forint vagyonvesztést okozott, Baranyay azt mondta, hogy előre nem lehetett tudni, milyen eredményt értek volna el a kötvénykibocsátással. Vitatkozni lehet arról, hogy csökkentették volna-e az időleges veszteségeket - tette hozzá.

(Az igazgatóság indoklása szerint Baranyay László az MFB 450 millió eurós zártkörű kötvénykibocsátása során az alapítói határozat által kapott felhatalmazást, és a bank belső szervezeteinek ajánlását nem kellő körültekintéssel alkalmazta. Az Üzleti Negyed kérdésére László Boglár elmondta, hogy Baranyay László jelentős veszteséget okozott az MFB-nek a tavalyi kötvénykibocsátás során. Az MFB 450 millió euró értékben bocsátott ki kötvényt, a befolyó összegből az autópálya-építés mellett a Mol gázüzletágának megvásárlását finanszírozták volna. Az ügylet nem jött létre, és így a fel nem használt összegért kapott 4,45 százalékos kamat elmaradt a kötvényre fizetett 5,25 százalékostól. Az igazgatóság szerint Baranyay László többszöri figyelmeztetés ellenére sem tett semmit a kamatveszteség lefedésére, pedig erre irányuló javaslat volt.)

Baranyay szerint a pénzt a befogadott agrárhitelekre lehetne fordítani, ami máris nyereséget termelne.

A volt elnök-vezérigazgató arról is tájékoztatta a sajtót, hogy a június 3-i átadás-átvétel során az új vezetés tudomására hozta, hogy a bank szerinte nem megfigyeltetett, hanem bankbiztonsági vizsgálatokat folytat. A dokumentumokkal együtt a konkrét esetekről is tájékoztatta az új vezetőket - mondta.

Baranyay többször is hangsúlyozta: nincs megfigyelési ügy. Mint ahogyan a Magyar Hírlap munkatársa sem volt célszemély - mondta -, csak meg akarták tudni, hogy ki az újságíró informátora, akinek felhívták volna a figyelmét cselekedete törvénysértő voltára.

Csintalan Sándornak a Defend éléről való elmozdításával kapcsolatban Baranyay azt mondta, hogy tiszteletet érdemel, hogy Csintalan áll a vizsgálatok elé. Reméli ugyanakkor, hogy nem érinti a céget ez a pillanatnyi mellékkörülmény.

Az MFB cégeinek vezetőcseréjével kapcsolatban Baranyay elmondta, hogy ő is, mint a Magyar Követelés-kezelő Rt. június 14-én leváltott igazgatósági tagja, meglepetéssel értesült a döntésről. Szerinte eddig szakemberek dolgoztak a cégeknél, amilyen szakemberekre éppen szükség volt, de úgy látszik, az új vezetésnek más a politikája - tette hozzá.

Korábban:

Baranyay szerint törvényesen figyeltettek meg

Távozik az MFB elnök-vezérigazgatója