Simicska után kutatnak az APEH rendszerében

Vágólapra másolva!
Várhatóan csak két hónap múlva derül ki, hogy Simicska Lajos elnöksége idején hozzányúltak-e az APEH számítógépes rendszeréhez. Annak idején számos találgatás jelent meg az újságokban, és akkori ellenzéki politikusok firtatták, hogy Simicska eltüntette-e egyes Fidesz közeliként emlegetett cégek adótartozásait.
Vágólapra másolva!

A "hosszú bájtok éjszakájaként" emlegetik az 1998-as év halottak napját azok, akik tudni vélik, hogy az aznapra szabadságra küldött APEH-dolgozók távollétében, a berendelt apehes számítástechnikusok, az akkori elnök, Simicska Lajos iránymutatása alapján eltüntettek a rendszerből több adatot. Simicskát a Fidesz 1998-as kormányra kerülése után nevezték ki az adóhatóság élére, jóllehet beiktatásával párhuzamosan több tényfeltáró cikk is foglalkozott Simicska kétesnek tartott üzleti vállalkozásaival. Simicska Fidesz közelinek számító üzletemberként Fidesz közelinek tartott cégek felfuttatásában vett részt.

Az APEH új vezetése azt gyanítja, hogy az ezeknél a cégeknél keletkezett információk eltűnhettek a rendszerből, vagy megpróbálták módosítani azokat. A gyanút egy hétfőn elkezdett vizsgálattal akarják eloszlatni.

Korábban az Állami Számvevőszék vizsgálta az APEH rendszerét, eredményre csak ősszel lehet számítani. Az APEH vezetői ugyanakkor úgy nyilatkoztak, hogy a rendszerbe titokban nem lehet belépni. Ennek ellenére az APEH "független szakértőket" is bevet, hogy kiderüljön, történt-e beavatkozás. Értesüléseink szerint egy külsős céget bíznak meg a vizsgálattal.

Nagypál Sándor, az adóhatóság sajtóosztályának vezetője szerint a vizsgálat hónapokig eltart majd, s csak azt követően tudnak választ adni arra, hogy illetéktelenek hozzáférhettek-e az APEH számítógépes rendszeréhez, és kitörölhettek-e adatokat a nyilvántartásukból.